Νταϊάνα Κόχυλα Τη συνταγή αυτή θα τη βρείτε στο βιβλίο AegeanCuisine
Πρόσθετες Πληροφορίες
Υλικά:
2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο
ελαιόλαδο
1 φλιτζ. κομμένο κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
Φέτες άσπρου ψωμιού πάχους 21 εκ., χωρίς την κόρα
2 κ.γ. ψιλοκομμένο φρέσκο
θυμάρι
1 1/ 4 κ.γ. αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
10-12 αγκινάρες Τήνου
καθαρισμένες (μόνο τις καρδιές), ποσαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα
1 ½ φλιτζ. τριμμένη γραβιέρα
Τήνου
3 φλιτζ. μπεσαμέλ
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους
200°C.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί 32x22x5
εκ.
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα
τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το
σκόρδο.
Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Βάζουμε το ψωμί σε μια στρώση
στο ταψί.
Απλώνουμε το μείγμα
κρεμμυδιού-σκόρδου από πάνω.
Πασπαλίζουμε με 2 κουταλιές
τυρί, λίγο θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.
Τοποθετούμε από πάνω και τις
μισές αγκινάρες και πασπαλίζουμε με το μισό υπόλοιπο τυρί.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία
με τα υπόλοιπα υλικά με την ίδια σειρά, τελειώνοντας με μια στρώση από
αγκινάρες και τυρί.
Ρίχνουμε τη μπεσαμέλ από πάνω
απλώνοντάς την ομοιόμορφα.
Ψήνουμε μέχρι να είναι
τρυφερές οι αγκινάρες και να χρυσίσει η μπεσαμέλ.
Αφήνουμε την αγκιναρόπιτα λίγο
να κρυώσει και σερβίρουμε.
Οι εστιάτορες της Τήνου έχουν
κάνει συντονισμένες προσπάθειες να χρησιμοποιήσουν τις περίφημες αγκινάρες του
νησιού με νέους τρόπους. Η έμπνευση για την συνταγή αυτή πρόεκυψε από μια
συνταγή που βρίσκουμε σε αρκετές ταβέρνες του νησιού.