Νταϊάνα Κόχυλα
Τη συνταγή αυτή θα τη βρείτε στο βιβλίο AegeanCuisine
Ταβερνίσια Αγκιναρόπιτα της Τήνου
Additional Info
-
Υλικά:
- 2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 φλιτζ. κομμένο κρεμμύδι
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- Φέτες άσπρου ψωμιού πάχους 21 εκ., χωρίς την κόρα
- 2 κ.γ. ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
- 1 1/ 4 κ.γ. αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 10-12 αγκινάρες Τήνου καθαρισμένες (μόνο τις καρδιές), ποσαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα
- 1 ½ φλιτζ. τριμμένη γραβιέρα Τήνου
- 3 φλιτζ. μπεσαμέλ
-
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί 32x22x5 εκ.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
- Βάζουμε το ψωμί σε μια στρώση στο ταψί.
- Απλώνουμε το μείγμα κρεμμυδιού-σκόρδου από πάνω.
- Πασπαλίζουμε με 2 κουταλιές τυρί, λίγο θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.
- Τοποθετούμε από πάνω και τις μισές αγκινάρες και πασπαλίζουμε με το μισό υπόλοιπο τυρί.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά με την ίδια σειρά, τελειώνοντας με μια στρώση από αγκινάρες και τυρί.
- Ρίχνουμε τη μπεσαμέλ από πάνω απλώνοντάς την ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε μέχρι να είναι τρυφερές οι αγκινάρες και να χρυσίσει η μπεσαμέλ.
- Αφήνουμε την αγκιναρόπιτα λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.
Οι εστιάτορες της Τήνου έχουν κάνει συντονισμένες προσπάθειες να χρησιμοποιήσουν τις περίφημες αγκινάρες του νησιού με νέους τρόπους. Η έμπνευση για την συνταγή αυτή πρόεκυψε από μια συνταγή που βρίσκουμε σε αρκετές ταβέρνες του νησιού. - Χρόνος:
- Δυσκολία: Εύκολο
- Μερίδες: 4 - 6
Read 3256 times
Login to post comments