Ταβερνίσια Αγκιναρόπιτα της Τήνου

Βαθμολογήστε αυτό το αντικείμενο
(0 ψήφοι)

Νταϊάνα Κόχυλα
Τη συνταγή αυτή θα τη βρείτε στο βιβλίο AegeanCuisine

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Υλικά:
    • 2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
    • 1 φλιτζ. κομμένο κρεμμύδι
    • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
    • Φέτες άσπρου ψωμιού πάχους 21 εκ., χωρίς την κόρα
    • 2 κ.γ. ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
    • 1 1/ 4 κ.γ. αλάτι
    • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
    • 10-12 αγκινάρες Τήνου καθαρισμένες (μόνο τις καρδιές), ποσαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα
    • 1 ½ φλιτζ. τριμμένη γραβιέρα Τήνου
    • 3 φλιτζ. μπεσαμέλ
  • Εκτέλεση:
    • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
    • Βουτυρώνουμε ένα ταψί 32x22x5 εκ.
    • Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
    • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
    • Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
    • Βάζουμε το ψωμί σε μια στρώση στο ταψί.
    • Απλώνουμε το μείγμα κρεμμυδιού-σκόρδου από πάνω.
    • Πασπαλίζουμε με 2 κουταλιές τυρί, λίγο θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.
    • Τοποθετούμε από πάνω και τις μισές αγκινάρες και πασπαλίζουμε με το μισό υπόλοιπο τυρί.
    • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά με την ίδια σειρά, τελειώνοντας με μια στρώση από αγκινάρες και τυρί.
    • Ρίχνουμε τη μπεσαμέλ από πάνω απλώνοντάς την ομοιόμορφα.
    • Ψήνουμε μέχρι να είναι τρυφερές οι αγκινάρες και να χρυσίσει η μπεσαμέλ.
    • Αφήνουμε την αγκιναρόπιτα λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.

    Οι εστιάτορες της Τήνου έχουν κάνει συντονισμένες προσπάθειες να χρησιμοποιήσουν τις περίφημες αγκινάρες του νησιού με νέους τρόπους. Η έμπνευση για την συνταγή αυτή πρόεκυψε από μια συνταγή που βρίσκουμε σε αρκετές ταβέρνες του νησιού.
  • Χρόνος:
  • Δυσκολία: Εύκολο
  • Μερίδες: 4 - 6
Login to post comments