Νταϊάνα Κόχυλα Τη συνταγή αυτή θα τη βρείτε στο βιβλίο AegeanCuisine
Πρόσθετες Πληροφορίες
Υλικά:
Αλάτι, όσο θέλουμε
1 κιλό
μπαρμπούνια καθαρισμένα, με τα κεφάλια
½ φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο
ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα στη
μέση και σε λεπτές φέτες
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 φλιτζ. τριμμένες σφιχτές,
ώριμες ντομάτες ή κονσέρβας καλής ποιότητας ψιλοκομμένες, με τον χυμό τους
1 φύλλο δάφνης
1 φλιτζ. μικρή αλατισμένη
κάππαρη, μουλιασμένη σε ζεστό νερό για 1 ώρα και στραγγισμένη
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο
πιπέρι, όσο θέλουμε
Εκτέλεση:
Αλατίζουμε ελαφρά τα ψάρια και
τα αφήνουμε στην άκρη, σκεπασμένα μέσα στο ψυγείο μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε
ένα μεγάλο σκεύος και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας,
μέχρι να μαλακώσουν, για 7 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε το σκόρδο και
ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και
το φύλλο δάφνης, βάζουμε να πάρουν βράση, κατεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια προς
χαμηλή και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε τη στραγγισμένη
κάππαρη και σιγοβράζουμε για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε τα ψάρια,
αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να γίνουν τα ψάρια και να
είναι τρυφερά, για 15-20 λεπτά.
Σερβίρουμε τα μπαρμπούνια
ζεστά.
Τα
μπαρμπούνια είναι αδιαμφισβήτητα από τα πιο χαρακτηριστικά ψάρια του Αιγαίου.
Συνήθως τρώγονται τηγανητά. Όμως, στο πιάτο αυτό μαγειρεύονται με σάλτσα
ντομάτας και κάππαρης, καθώς η τελευταία αποτελεί βασικό συστατικό της
μαγειρικής κληρονομίας πολλών άνυδρων Κυκλαδίτικων νησιών.