Πάτιδο (Κόκορας Γεμιστός με Ψωμί, Σταφίδες και Κεφαλοτύρι)

Βαθμολογήστε αυτό το αντικείμενο
(0 ψήφοι)

Νταϊάνα Κόχυλα
Τη συνταγή αυτή θα τη βρείτε στο βιβλίο AegeanCuisine

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Υλικά:
    • 1 κόκορα περίπου 2 ½ κιλά
    • 1 φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Αντιπάρου
    • 200 γρ. συκώτι κότας, ξεπλυμένο και ψιλοκομμένο
    • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
    • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
    • 2 φλιτζ. κρασί Μανδηλαριά
    • 2 φλιτζ. χοντροκομμένο ξερό χωριάτικο ψωμί,
    • 1 ½ φλιτζ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
    • 2/ 3 φλιτζ. μαύρη σταφίδα
    • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
    • 1 μεγάλο αυγό, ελαφρά χτυπημένο
    • 1 κιλό μέτριες πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες στη μέση
  • Εκτέλεση:
    • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC.
    • Ξεπλένουμε τον κόκορα και τον στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας.
    • Τον σκεπάζουμε και τον φυλάμε στο ψυγείο.
    • Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σε ένα μεγάλο, φαρδύ τηγάνι και σοτάρουμε τα συκώτια μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
    • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το μαγειρεύουμε μέχρι να χρυσίσει, για 12 λεπτά περίπου.
    • Ρίχνουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε.
    • Ρίχνουμε το κρασί και μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος από τα ζουμιά του τηγανιού.
    • Βγάζουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
    • Προσθέτουμε το ψωμί, το μαϊντανό, τη σταφίδα, αλάτι και πιπέρι στο μείγμα συκωτιού-κρεμμυδιού.
    • Προσθέτουμε το αυγό και αναμειγνύουμε καλά.
    • Βάζουμε τη γέμιση μέσα στην κοιλότητα του κόκορα και από τις δύο άκρες.
    • Δένουμε τον κόκορα με σπάγκο κουζίνας.
    • Αλείφουμε τον κόκορα με ελαιόλαδο και τον αλατοπιπερώνουμε.
    • Τον βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί.
    • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τις πατάτες μαζί με αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
    • Τις τοποθετούμε γύρω από τον κόκορα μέσα στο ταψί.
    • Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε το φαγητό για 15 λεπτά.
    • Ρίχνουμε το υπόλοιπο κρασί.
    • Συνεχίζουμε το ψήσιμο και αλείφουμε τον κόκορα κάθε 15 λεπτά με τα ζουμιά από το ταψί.
    • Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ½ ώρα, ή μέχρι να γίνει κόκορας και να είναι τρυφερές οι πατάτες.
    • Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο το φαγητό και σερβίρουμε.

    Τα πιάτα με γεμιστά κρέατα είναι σήμα κατατεθέν των νησιών, αλλά συνήθως πρόκειται για το πασχαλινό κατσίκι ή αρνί. Εδώ γεμίζεται ο κόκορας, ένα άλλο εορταστικό κρέας που συνήθως τρώμε τα Χριστούγεννα ή την πρωτοχρονιά.

  • Χρόνος:
  • Δυσκολία: Εύκολο
  • Μερίδες: 6
Login to post comments