Χοιρινό Γεμιστό με Γραβιέρα και Ξηρούς Καρπούς

Rate this item
(0 votes)

Νταϊάνα Κόχυλα
Τη συνταγή αυτή θα τη βρείτε στο βιβλίο AegeanCuisine

Additional Info

  • Υλικά:
    • 1 κιλό χοιρινό μπούτι καθαρισμένο, χωρίς κόκαλο και ανοιγμένο
    • 8 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
    • 300 γρ. γραβιέρα Νάξου κομμένη σε κυβάκια
    • ½ φλιτζ. χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης
    • ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
    • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, όσο θέλουμε
    • ½ φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
    • 2 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
    • ½ φλιτζ. ελαφρά καβουρδισμένα και χοντροκομμένα κουκουνάρια
    • ½ φλιτζ. ελαφρά καβουρδισμένα και χοντροκομμένα καρύδια
  • Εκτέλεση:
    • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190οC.
    • Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας.
    • Το βάζουμε σε ένα μεγάλο ξύλο κοπής και το κοπανάμε λίγο με ένα σφυρί κρέατος (ματσόλα).
    • Αλατοπιπερώνουμε λίγο την πάνω επιφάνεια.
    • Πασπαλίζουμε με το σκόρδο, το τυρί, τα φιστίκια, πιπέρι και το ξύσμα λεμονιού.
    • Το τυλίγουμε σε έναν σφιχτό κύλινδρο και το κλείνουμε καλά με σπάγκο.
    • Καρυκεύουμε καλά με αλάτι και πιπέρι.
    • Βάζουμε ένα πυρίμαχο σκεύος αρκετά μεγάλο ώστε να χωράει το κρέας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
    • Προσθέτουμε ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καβουρδίζουμε το κρέας, γυρίζοντάς το να ροδίσει από όλες τις μεριές.
    • Ρίχνουμε το κρασί και, μόλις εξατμιστεί, βγάζουμε το σκεύος από τη φωτιά, το σκεπάζουμε και το μεταφέρουμε μέσα στο φούρνο.
    • Ψήνουμε για 2 ώρες περίπου, μέχρι το χοιρινό να γίνει τρυφερό και να ψηθεί καλά.
    • Ελέγχουμε το κρέας κατά το ψήσιμο και προσθέτουμε όσο νερό χρειαστεί, για να διατηρείται υγρό.
    • Περίπου 15 λεπτά πριν το βγάλουμε, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
    • Λίγα λεπτά πριν βγάλουμε το φαγητό από το φούρνο, προσθέτουμε τα κομμένα κουκουνάρια και τα καρύδια.
    • Βγάζουμε από το φούρνο, κρυώνουμε λίγο και σερβίρουμε.

    Η συνταγή αυτή, αν και δεν είναι ακριβώς παραδοσιακή, αποτελεί προσαρμογή από ένα πιάτο της Ναξιώτισσας Μαρίας Βιντζηλαίου. 

  • Χρόνος:
  • Δυσκολία: Εύκολο
  • Μερίδες: 4 - 6
Login to post comments