Νταϊάνα Κόχυλα
Τη συνταγή αυτή θα τη βρείτε στο βιβλίο AegeanCuisine
Χοιρινό Γεμιστό με Γραβιέρα και Ξηρούς Καρπούς
Additional Info
-
Υλικά:
- 1 κιλό χοιρινό μπούτι καθαρισμένο, χωρίς κόκαλο και ανοιγμένο
- 8 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 300 γρ. γραβιέρα Νάξου κομμένη σε κυβάκια
- ½ φλιτζ. χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης
- ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, όσο θέλουμε
- ½ φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 2 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
- ½ φλιτζ. ελαφρά καβουρδισμένα και χοντροκομμένα κουκουνάρια
- ½ φλιτζ. ελαφρά καβουρδισμένα και χοντροκομμένα καρύδια
-
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190οC.
- Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας.
- Το βάζουμε σε ένα μεγάλο ξύλο κοπής και το κοπανάμε λίγο με ένα σφυρί κρέατος (ματσόλα).
- Αλατοπιπερώνουμε λίγο την πάνω επιφάνεια.
- Πασπαλίζουμε με το σκόρδο, το τυρί, τα φιστίκια, πιπέρι και το ξύσμα λεμονιού.
- Το τυλίγουμε σε έναν σφιχτό κύλινδρο και το κλείνουμε καλά με σπάγκο.
- Καρυκεύουμε καλά με αλάτι και πιπέρι.
- Βάζουμε ένα πυρίμαχο σκεύος αρκετά μεγάλο ώστε να χωράει το κρέας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Προσθέτουμε ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καβουρδίζουμε το κρέας, γυρίζοντάς το να ροδίσει από όλες τις μεριές.
- Ρίχνουμε το κρασί και, μόλις εξατμιστεί, βγάζουμε το σκεύος από τη φωτιά, το σκεπάζουμε και το μεταφέρουμε μέσα στο φούρνο.
- Ψήνουμε για 2 ώρες περίπου, μέχρι το χοιρινό να γίνει τρυφερό και να ψηθεί καλά.
- Ελέγχουμε το κρέας κατά το ψήσιμο και προσθέτουμε όσο νερό χρειαστεί, για να διατηρείται υγρό.
- Περίπου 15 λεπτά πριν το βγάλουμε, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
- Λίγα λεπτά πριν βγάλουμε το φαγητό από το φούρνο, προσθέτουμε τα κομμένα κουκουνάρια και τα καρύδια.
- Βγάζουμε από το φούρνο, κρυώνουμε λίγο και σερβίρουμε.
Η συνταγή αυτή, αν και δεν είναι ακριβώς παραδοσιακή, αποτελεί προσαρμογή από ένα πιάτο της Ναξιώτισσας Μαρίας Βιντζηλαίου.
- Χρόνος:
- Δυσκολία: Εύκολο
- Μερίδες: 4 - 6
Read 1898 times
Login to post comments