Γεώργιος Νικ. Μαϊτος, Νάξος
Γεώργιος Νικ. Μαϊτος, Νάξος
Ύλικά γέμισης:
500 γρ.
μυζήθρα φρέσκια Νάξου
2-4 αυγά
Κανέλα
Γαρίφαλο
Λίγη ζάχαρη ή ζαχαρίνη για
τους διαβητικούς
Λάδι
Μέλι
Καρύδια
Τα ήθη & έθιμα, τα δημιουργήματα του λόγου, η λαϊκή τέχνη η τοπικη κουζίνα & γενικά οι κατά παράδοση εκδηλώσεις του λαού συνθέτοντας τα όλα έχουμε την λαογραφία του κάθε τόπου. Λόγω της μεγάλης ιστορίας του νησιού, η Νάξος έχει μια πλούσια λαογραφία γεμάτη ήθη-έθιμα, παραδόσεις, δημοτικά τραγούδια, μουσική, χοροί, εορταστικές εκδηλώσεις. Ένα διαδεδομένο έθιμο στα χωριά (Ποταμιά) της Νάξου κατά την περίοδο του τριωδίου ήταν οι κορδελάτοι όπου την Καθαρά Δευτέρα πολλοί νεαροί, στολισμένοι με κορδέλες διάφορων χρωμάτων & με φλουριά γυρνούσαν από χωριό σε χωριό. Αυτοί συνοδεύονταν με τα τοπικά μουσικά όργανα (τσαμπούνα και ντουμπάκι) & τραγουδούσαν για την έξοδο από την αποκριά & την είσοδο στην Σαρακοστή (με ελιές & με κρομμύδια, ένας στοίχος του τραγουδιού). Οι νοικοκυρές έφτιαχναν τις τούρτες για να γλυκάνουν τους κορδελάτους μετά από το φαγοπότι στην κεντρική πλατεία του χωριού. Στις μέρες μας το γλύκισμα αυτό το χρησιμοποιούμε για το “κέρασμα” μετά τον καφέ στο σπίτι ή μετά από ένα καλό φαγοπότι.