Γεμιστό Κατσίκι Ηρακλειάς

Βαθμολογήστε αυτό το αντικείμενο
(0 ψήφοι)

Άννα Δανέζη, Ηρακλειά

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Υλικά:
    • 1 κ. ρύζι νυχάκι
    • 1 συκωταριά ολόκληρη από το κατσικάκι
    • 2 κρεμμύδια ξερά και 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
    • 2 κούπες μάραθο
    • 2 κούπες άνιθο
    • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
    • 2 κούπες ελαιόλαδο
    • 3-4 κλωναράκια δενδρολίβανο
    • 3 κούπες κρύο νερό για μέσα στο ταψί
    • 4-5 κούπες ζεστό νερό (ανάλογα πόσο θα τραβήξει το ρύζι σας γιατί πρέπει να είναι λίγο τρυφερό)
    • Αλάτι
    • Πιπέρι
  • Εκτέλεση:
    • Ζητάμε από τον χασάπη να μας αφαιρέσει τα μπούτια από το κατσίκι και να τα κόψει λίγο λοξά για να μπορούμε να ράψουμε τη κοιλιά αργότερα.
    • Αν έχουμε μεγάλο φούρνο, μπορούμε να βάλουμε ολόκληρο το κατσίκι.
    • Πλένουμε το κρέας καλά μέσα κι έξω, το αφήνουμε λίγο να στραγγίσει και να φύγουν όλα τα νερά.
    • Κόβουμε τη συκωταριά σε μικρούς κύβους, πλένουμε καλά με νερό, στη συνέχεια με λίγο ξύδι για να μην μυρίζει και ξανά με νερό.
    • Ύστερα την αλατίζουμε.
    • Τηγανίζουμε το συκώτι μέσα σε μία κούπα λάδι.
    • Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια.
    • Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι να σοταριστεί λίγο και κατόπιν τα τηγανισμένα συκωτάκια.
    • Σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί προσθέτουμε το ζεστό νερό να πάρει μια βράση.
    • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τον άνηθο, το μάραθο, αλάτι και πιπέρι.
    • Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
    • Αλατοπιπερώνουμε το κατσίκι και το τοποθετούμε στο ταψί.
    • Ράβουμε τον λαιμό με μια μεγάλη βελόνα με βαμβακερή κλωστή.
    • Ύστερα βάζουμε τη γέμιση μέσα στο κατσίκι και ράβουμε την κοιλιά προσέχοντας να μην μείνει κάποιο άνοιγμα.
    • Λαδώνουμε το κατσίκι απ' έξω (αν δεν είναι λιπαρό βάζουμε λίγο παραπάνω λάδι) και βάζουμε τα κλωνάρια του δεντρολίβανου πάνω από το κατσίκι.
    • Τέλος ρίχνουμε 3 κούπες κρύο νερό στο ταψί και σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο.
    • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250o C, τοποθετούμε το φαΐ μας μέσα και το αφήνουμε να ψηθεί για 1 ώρα στους 250o και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180o C και το ψήνουμε για 6-7 ώρες ανάλογα το φούρνο μας.

    Σημείωση: Το φαΐ δεν το ξεσκεπάζουμε ούτε το γυρνάμε όσο ψήνεται. Μπορούμε μόνο να του ρίχνουμε μια ματιά από μια άκρη κατά διαστήματα μήπως χρειαστεί λίγο νερό.

  • Χρόνος:
  • Δυσκολία: Εύκολο
  • Μερίδες:
Login to post comments