Γαύρος Φουρνιστός με Ζεστή Πατατοσαλάτα

Βαθμολογήστε αυτό το αντικείμενο
(0 ψήφοι)

Νένα Ισμυρνόγλου
Περιοδικό «Γαστρονόμος», Τεύχος 39, Ιούλιος 2009

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Υλικά:
    • 1 κιλό φρέσκος γαύρος (καθαρισμένος από κεφάλια και εντόσθια)
    • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    • 1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
    • 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού 
    • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
    • 1 σκελίδα σκόρδου (σε φετάκια)

    Για την πατατοσαλάτα:
    850 γρ. πατάτες (κατά προτίμηση βιολογικής γεωργίας, καθαρισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια)
    1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
    10 ελιές Καλαμών (ή άλλες μαύρες ελιές), χωρίς κουκούτσια, χοντροκομμένες
    1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα ή 1 κοφτό κουτ. γλυκού ξερή, τριμμένη
    1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο, βιολογικό λεμόνι
    Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    2-3 κουτ. σούπας φυλλαράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα

  • Εκτέλεση:
    • Ξεπλένουμε το γαύρο καλά για να απομακρύνουμε τυχόν εντόσθια και τον στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας.
    • Τον βάζουμε σε ένα ταψάκι που να τον χωράει ακριβώς σε μία στρώση, τον αλατίζουμε και τον αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά ή μέχρι να τον ψήσουμε. Με αυτόν τον τρόπο το ψάρι γίνεται πιό νόστιμο.
    • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C.
    • Ανακατεύουμε το λάδι, το λεμόνι, τη μουστάρδα, τα φετάκια σκόρδου και πιπέρι, ρίχνουμε το μείγμα στο ταψάκι με το γαύρο, ανακατεύουμε να πάνε παντού και ψήνουμε για 12-13 λεπτά.
     
    • Πατατοσαλάτα:
    • Εν τω μεταξύ, σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα, κατά προτίμηση με βαρύ πάτο, ρίχνουμε τις πατάτες με 3/4 φλιτζ. τσαγιού νερό και σκεπάζουμε με το καπάνι.
    • Το νερό δεν θα σκεπάσει τις πατάτες, αλλά δεν χρειάζεται να βάλουμε άλλο γιατί θα μαγειρευτούν με τους υδρατμούς.
    • Μαγειρεύουμε στην υψηλότερη δυνατή φωτιά για 3 λεπτά (μέχρι να πάρει βράση το νερό) και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά (στο 2 για κουζίνες με κλίμακα από 1 έως 9, στο 1/2 για κουζίνες με κλίμακα από 1 έως 3) και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, πάντα με σκεπασμένο το καπάκι.
    • Δοκιμάζουμε αν έχουν γίνει με ένα πιρούνι -αν "κρατάνε", τις μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το λάδι, τη ρίγανη, το ξύσμα λεμονιού, τις ελιές, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε απαλά.
    • Μοιράζουμε το γαύρο στα πιάτα και συνοδεύουμε με την πατατοσαλάτα.
    • Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.

    Τί πίνουμε: Με χαρά θα άνοιγα μια νέας εποχής φινετσάτη ρετσίνα αλλά και μια Ρομπόλα ή ένα Sauvignon.

  • Χρόνος: Προετοιμασία: 30’, Αναμονή 15’ περίπου, Μαγείρεμα: 20’
  • Δυσκολία: Εύκολο
  • Μερίδες:
Login to post comments