Ιωάννα Πεζωνή
Περιοδικό «Γαστρονόμος», Τεύχος 40, Αύγουστος 2009
Ψητές Γεμιστές Σαρδέλες
Πρόσθετες Πληροφορίες
-
Υλικά:
- 16 φρέσκες σαρδέλες μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένες, χωρίς το κεντρικό κόκαλο, ανοιγμένες στα δύο, αλλά όχι χωρισμένες
- Χοντρό αλάτι
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το ταψί
Για τη γέμιση:
2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες, ψιλοκομμένες
1 μεγάλη ντομάτα, ξεφλουδισμένη, ξεσποριασμένη, τριμμένη στον τρίφτη
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
1/2 φλιτζ. τσαγιού φυλλαράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέριΓια το λαδολέμονο:
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
Χυμός από 1 λεμόνι
1/3 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη -
Εκτέλεση:
- Πλένουμε τις σαρδέλες και τις αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από τα υγρά.
- Γέμιση:
- Βάζουμε σε ένα μπολ το σκόρδο, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
- Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου.
- Λαδώνουμε ένα ταψάκι και βάζουμε τις μισές σαρδέλες με τη σάρκα προς τα πάνω.
- Απλώνουμε πάνω σε κάθε σαρδέλα μια στρώση από το μείγμα της γέμισης, σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες σαρδέλες και πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι.
- Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά.
- Λαδολέμονο:
- Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, το χυμό λεμονιού και τη ρίγανη και τα χτυπάμε με ένα πιρούνι.
- Περιχύνουμε τις σαρδέλες με το λαδολέμονο και σερβίρουμε.
- Χρόνος: Προετοιμασία: 15’, Ψήσιμο: 10’
- Δυσκολία: Εύκολο
- Μερίδες: 4
Διαβάστηκε 3908 φορές
Login to post comments