Ψητές Γεμιστές Σαρδέλες

Βαθμολογήστε αυτό το αντικείμενο
(0 ψήφοι)

Ιωάννα Πεζωνή
Περιοδικό «Γαστρονόμος», Τεύχος 40, Αύγουστος 2009

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Υλικά:
    • 16 φρέσκες σαρδέλες μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένες, χωρίς το κεντρικό κόκαλο, ανοιγμένες στα δύο, αλλά όχι χωρισμένες
    • Χοντρό αλάτι
    • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το ταψί

    Για τη γέμιση:
    2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες, ψιλοκομμένες
    1 μεγάλη ντομάτα, ξεφλουδισμένη, ξεσποριασμένη, τριμμένη στον τρίφτη
    1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
    1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
    1/2 φλιτζ. τσαγιού φυλλαράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
    2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    Αλάτι, πιπέρι

    Για το λαδολέμονο:
    1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
    Χυμός από 1 λεμόνι
    1/3 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη

  • Εκτέλεση:
    • Πλένουμε τις σαρδέλες και τις αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από τα υγρά.

    • Γέμιση:
    • Βάζουμε σε ένα μπολ το σκόρδο, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
    • Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου.
    • Λαδώνουμε ένα ταψάκι και βάζουμε τις μισές σαρδέλες με τη σάρκα προς τα πάνω.
    • Απλώνουμε πάνω σε κάθε σαρδέλα μια στρώση από το μείγμα της γέμισης, σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες σαρδέλες και πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι.
    • Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά.

    • Λαδολέμονο:
    • Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, το χυμό λεμονιού και τη ρίγανη και τα χτυπάμε με ένα πιρούνι.
    • Περιχύνουμε τις σαρδέλες με το λαδολέμονο και σερβίρουμε.
  • Χρόνος: Προετοιμασία: 15’, Ψήσιμο: 10’
  • Δυσκολία: Εύκολο
  • Μερίδες: 4
Login to post comments