Χταπόδι με Κρεμμύδια και Μαυροδάφνη

Βαθμολογήστε αυτό το αντικείμενο
(0 ψήφοι)

Νταϊάνα Κοχυλά

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Υλικά:
    • 1 μέτριο χταπόδι, περίπου 1 ½ κιλό
    • 12 κρεμμυδάκια για στιφάδο
    • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 2 φλιτζ. (450 ml) μαυροδάφνη
    • Ζωμό από το χταπόδι
    • 1 μεγάλο φύλλο δάφνης
    • 2 κ.σ. ντοματοπελτέ
    • 1 αποξηραμένη πιπεριά τσίλι
    • ½ κεφάλι σκόρδο ψημένο στον φούρνο
  • Εκτέλεση:
    • Καθαρίζουμε το χταπόδι: αφαιρούμε την κουκούλα, τα μάτια και το στόμα.
    • Το ξεπλένουμε σε κρύο νερό και το βάζουμε σε κατσαρόλα.
    • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά για 20-25 λεπτά, μέχρι να βγάλει όλα τα υγρά του, να πάρει βαθύ ροζ χρώμα και να μισοψηθεί.
    • Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και φυλάμε το ζωμό στην κατσαρόλα.
    • Κόβουμε τα πλοκάμια σε 8 κομμάτια.
    • Ξαναβάζουμε το χταπόδι στην κατσαρόλα, μέσα στον ζωμό του.
    • Ενώ το χταπόδι μαγειρεύεται, καραμελώνουμε τα κρεμμύδια: σε ένα μεγάλο και βαρύ τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
    • Προσθέτουμε τα κρεμμύδια.
    • Σκεπάζουμε, κατεβάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά για 30-40 λεπτά, κουνώντας την κατσαρόλα μπρος-πίσω μέχρι να καραμελώσουν.
    • Τα ελέγχουμε πότε πότε για να μην καούν.
    • Τα βγάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη.
    • Ρίχνουμε το κρασί, τη δάφνη και τον πελτέ διαλυμένο σε 2 κουταλιές νερό μέσα στην κατσαρόλα μαζί με το χταπόδι, ανακατεύοντας προσεχτικά.
    • Πιέζουμε τις σκελίδες για να βγει το ψημένο σκόρδο και ανακατεύουμε το μείγμα.
    • Σκεπάζουμε, βάζουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά και κατόπιν μειώνουμε τη θερμοκρασία.
    • Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να γίνει το χταπόδι τρυφερό.
    • Δέκα λεπτά προτού το βγάλουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια και κουνάμε την κατσαρόλα κυκλικά για να ανακατευθούν καλά.
    • Βγάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.
  • Χρόνος:
  • Δυσκολία: Εύκολο
  • Μερίδες: 4
Login to post comments