Νταϊάνα Κοχυλά
Χταπόδι με Κρεμμύδια και Μαυροδάφνη
Πρόσθετες Πληροφορίες
-
Υλικά:
- 1 μέτριο χταπόδι, περίπου 1 ½ κιλό
- 12 κρεμμυδάκια για στιφάδο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 φλιτζ. (450 ml) μαυροδάφνη
- Ζωμό από το χταπόδι
- 1 μεγάλο φύλλο δάφνης
- 2 κ.σ. ντοματοπελτέ
- 1 αποξηραμένη πιπεριά τσίλι
- ½ κεφάλι σκόρδο ψημένο στον φούρνο
-
Εκτέλεση:
- Καθαρίζουμε το χταπόδι: αφαιρούμε την κουκούλα, τα μάτια και το στόμα.
- Το ξεπλένουμε σε κρύο νερό και το βάζουμε σε κατσαρόλα.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά για 20-25 λεπτά, μέχρι να βγάλει όλα τα υγρά του, να πάρει βαθύ ροζ χρώμα και να μισοψηθεί.
- Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και φυλάμε το ζωμό στην κατσαρόλα.
- Κόβουμε τα πλοκάμια σε 8 κομμάτια.
- Ξαναβάζουμε το χταπόδι στην κατσαρόλα, μέσα στον ζωμό του.
- Ενώ το χταπόδι μαγειρεύεται, καραμελώνουμε τα κρεμμύδια: σε ένα μεγάλο και βαρύ τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια.
- Σκεπάζουμε, κατεβάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά για 30-40 λεπτά, κουνώντας την κατσαρόλα μπρος-πίσω μέχρι να καραμελώσουν.
- Τα ελέγχουμε πότε πότε για να μην καούν.
- Τα βγάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Ρίχνουμε το κρασί, τη δάφνη και τον πελτέ διαλυμένο σε 2 κουταλιές νερό μέσα στην κατσαρόλα μαζί με το χταπόδι, ανακατεύοντας προσεχτικά.
- Πιέζουμε τις σκελίδες για να βγει το ψημένο σκόρδο και ανακατεύουμε το μείγμα.
- Σκεπάζουμε, βάζουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά και κατόπιν μειώνουμε τη θερμοκρασία.
- Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να γίνει το χταπόδι τρυφερό.
- Δέκα λεπτά προτού το βγάλουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια και κουνάμε την κατσαρόλα κυκλικά για να ανακατευθούν καλά.
- Βγάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.
- Χρόνος:
- Δυσκολία: Εύκολο
- Μερίδες: 4
Διαβάστηκε 4721 φορές
Login to post comments