Πηγή: Βιβλίο συνταγών: Η αρχόντισσα του Αιγαίου - παραδοσιακές συνταγές της Άνδρου Συγγραφή κείμενων και συνταγών: Εριέττα Παπαϊωάννου
Τριαντάφυλλο Γλυκό Κουταλιού
Πρόσθετες Πληροφορίες
-
Υλικά:
-
Φύλλα από 20 τριαντάφυλλα (να ζυγίζουν τουλάχιστον ½ κιλό)
-
½ με 2 κιλά ζάχαρη
-
100 ml νερό
-
75 ml λεμόνι
-
-
Εκτέλεση:
-
-
Παίρνουμε τα φύλλα από τα τριαντάφυλλα και τα διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να έχουμε τουλάχιστον ½ κιλό σε βάρος.
-
Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε τα φύλλα τριαντάφυλλου με λίγη ζάχαρη ώστε να μαραθούν.
-
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη και το νερό να βράσουν.
-
Για 1/2 κιλό τριαντάφυλλα υπολογίζουμε 1½ με 2 κιλά ζάχαρη, ανάλογα πως μας αρέσει.
-
Μόλις πάρουν βράση και λειώσει η ζάχαρη προσθέτουμε τα τριαντάφυλλα.
-
Χρόνος Βρασμού: Από την στιγμή που το μίγμα παίρνει βράση μετράμε μισή ώρα.
-
Δέσιμο σιροπιού: Σε μισή ώρα δοκιμάζουμε αν έχει δέσει το σιρόπι.
-
Μόλις δέσει το σιρόπι προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αποσύρουμε από την φωτιά.
-
Τα τοποθετούμε σε ταψί στο φούρνο.
-
Αποστειρώνουμε τα βάζα στους 140 βαθμούς Κελσίου για ½ ώρα.
-
Τα βγάζουμε από το φούρνο και φροντίζουμε να είναι ζεστά όταν γεμίζουμε με το γλυκό.
-
Από το χείλος του βάζου αφήνουμε κενό τουλάχιστον 1 δάκτυλο.
-
Αποστειρώνουμε τα καπάκια με οινόπνευμα. Κλείνουμε τα βάζα με το καπάκι και τα τοποθετούμε ανάποδα στον πάγκο εργασίας.
-
Έτσι αποστειρώνονται και τα καπάκια.
-
Αφήνουμε τα βάζα 15 λεπτά ανάποδα στον πάγκο και μετά τα τοποθετούμε όρθια.
-
Όταν κρυώσουν τα βάζα, τα αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
-
- Χρόνος:
- Δυσκολία: Εύκολο
- Μερίδες:
Διαβάστηκε 1240 φορές
Login to post comments