Πάτμος


Η Πάτμος, είναι γνωστή ως το νησί της Αποκάλυψης. Πρώτοι έλληνες κάτοικοι του νησιού θεωρούνται οι Ίωνες και αργότερα οι Δωριείς. Τον 2ο π.Χ. αιώνα, οι Ρωμαίοι μετατρέπουν το ερημωμένο από πειρατικές λεηλασίες νησί σε τόπο εξορίας. Ο πιο διάσημος εξόριστος της Πάτμου ήταν ο Απόστολος Ιωάννης (95 μ.Χ.), που σε περιβάλλον υποβλητικής απομόνωσης και ασκητικής προσήλωσης στο θείο έγραψε το ιερό βιβλίο της Αποκάλυψης. Χίλια εννιακόσια χρόνια μετά τη συγγραφή του προφητικού αυτού βιβλίου, διοργανώθηκαν λαμπρές εκδηλώσεις στο νησί για να τιμηθεί η επέτειος.

Το έδαφος του νησιού είναι κυρίως ημιορεινό. Τους άγονους λόφους διαδέχονται μικρές πεδιάδες και οι δεκάδες προεξοχές της δαντελωτής ακτογραμμής σχηματίζουν αμέτρητους γραφικούς κόλπους και λιμανάκια. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη θρησκευτική σημασία και το μυστικισμό του νησιού, συνθέτουν μια ιδιαίτερη εικόνα.

Τις μέρες του Πάσχα στην Πάτμο θα σας δοθεί η ευκαιρία να παρακολουθήσετε το μοναδικό θέαμα της αναπαράστασης του Μυστικού Δείπνου τη Μεγάλη Πέμπτη. Την ημέρα του Πάσχα στο Μοναστήρι θα ακούσετε το Ευαγγέλιο της Ανάστασης σε επτά γλώσσες και στην Ομηρική διάλεκτο.

Σ' ένα ιερό νησί, όπως η Πάτμος, είναι φυσικό όλες οι γεύσεις που θα δοκιμάσετε να είναι θεϊκές. Ξεκινώντας από τους καρπούς της θάλασσας αναζητείστε ψάρια μαρινάτα με σκόρδο και δεντρολίβανο, χταποδάκι στιφάδο ή στα κάρβουνα, καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι, αλλά και ολόφρεσκα θαλασσινά. Για τους λάτρεις του κρέατος, το λεμονάτο κατσικάκι, το κρασάτο χοιρινό και το γεμιστό κουνέλι, ακόμα και το ρολό στο φούρνο με κιμά χοιρινό και μοσχαρίσιο και 20 ακόμα υλικά θα μείνει πραγματικά αξέχαστο.

Σημαντικό ρόλο στην πατηνιώτικη κουζίνα παίζουν τα ντόπια τυροκομικά προϊόντα και τα φρέσκα λαχανικά. Αναζητείστε την τυρόπιτα της Πάτμου, μελιτζάνες παπουτσάκια, ρεβίθια με μελιτζάνες τηγανιτές, όπως και πιπεριές γεμιστές με διάφορα μπαχαρικά.

Από τα γλυκά, εντυπωσιακότερα είναι τα απιδάκια, τα αμυγδαλωτά, οι δίπλες, που είναι περιχυμένες με σιρόπι από ντόπιο μέλι, όπως και οι σβίγγοι (λουκουμάδες). Το πιο γνωστό γλυκό της Πάτμου, το οποίο είναι απαραίτητο σε γιορτές και σε γάμους, είναι τα πουγκιά, με φύλλο και γέμιση σιροπιασμένης καρυδόψιχας και αμυγδαλόψιχας, πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2017 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ