Λέρος


Η τοπική κουζίνα και ζαχαροπλαστική της Λέρου αποτελούν από μόνες τους αιτία για να επισκεφθείτε το πανέμορφο αυτό νησί. Αναζητείστε τα κόκκινα κολοκυθοπιτάκια (με κόκκινη κολοκύθα), το κουνουπίδι στο φούρνο με ντομάτες και κρεμμύδια (μπορεί να συνοδευτεί και με πατάτες, μπιφτέκια ή μπριζόλες), τις μπάμιες επίσης του φούρνου, τους πατατοκεφτέδες και τους ρεβυθοκεφτέδες.

Τα πιάτα που ξεπερνούν, όμως, κάθε προσδοκία είναι αυτά με βάση τα ψάρια και τα θαλασσινά. Δοκιμάστε χταπόδι στη θράκα ή κρασάτο, πιτάκια από μαριδάκι, καλαμαράκια ψητά, τηγανητά ή γεμιστά, μύδια σαγανάκι, παστούς κολιούς (οι Λεριοί υπερηφανεύονται ότι είναι οι καλύτεροι στο πανελλήνιο), ψάρια πλακί ή μαρινάτα με δεντρολίβανο, γαρίδες με σάλτσα, σουπιές γιαχνί και θεϊκή κακαβιά (ψαρόσουπα) με πετρόψαρα, σκορπίνες, καπόνια και άλλα είδη κατάλληλα για βράσιμο.

Όμως και οι κρεατοφάγοι δεν θα φύγουν παραπονεμένοι από το νησί. Το λεμονάτο κατσικάκι, οι λαχανοντολμάδες και τα μαρινάτα συκωτάκια, αποτελούν αδιαπραγμάτευτες επιλογές που μαζί με τα ντόπια τυριά, όπως η διάσημη λέρικη μυζήθρα και τα χειροποίητα ζυμαρικά σαν τις χυλοπίτες, θα ικανοποιήσουν και τους πιο εκλεκτικούς καλοφαγάδες.

Για το τέλος αφήσαμε τα γλυκά: γλυκά του κουταλιού, ξεροτήγανα (δίπλες), σβίγκοι (λουκουμάδες) με αρωματικό ντόπιο μέλι, πουγκάκια – το  γλυκό κέρασμα των γάμων του νησιού– αμυγδαλωτά, καρυδόπιτα, τηγανίτες με σταφίδες, κέικ και τέλος, για να δροσιστείτε απ' όλα αυτά, υπέροχη σουμάδα από πικραμύγδαλα, κέρασμα κι αυτή γαμήλιο, που πλέον όμως διατίθεται σε όλα τα ζαχαροπλαστεία του νησιού. Αναζητείστε ακόμα τις γκαβάφες, ένα τροπικό φρούτο, που θα το βρείτε μόνο εδώ, στη Λέρο.

 

 

Περισσότερα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2017 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ