Λειψοί


Οι Λειψοί είναι μια ομάδα μικρών νησιών συμπεριλαμβανομένων των νησίδων Ασπρονήσια, Καλαπόδια, Φράγκο, Πλάβι και άλλα μικρά νησάκια συνολικής έκτασης 23 τ.χλμ.

Το μεγαλύτερο νησί, η Λειψώ, με επιφάνεια 16 τ.χλμ. με ανάπτυγμα ακτής 35 χλμ, είναι ιδανικό για πεζοπορία. Στο μικρό της φυσικό λιμάνι, βρίσκεται η Χώρα, με τα μικρά άσπρα σπίτια της, τις ταβέρνες, τις καφετέριες και τα εστιατόρια.

Στα γραφικά ταβερνάκια του νησιού σερβίρονται συνταγές με βάση τα ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, που ξεκινούν από τις απλές και διαδεδομένες και φτάνουν ως το μαύρο πιλάφι με καλαμάρι, τα παστά ψάρια, το γεμιστό καλαμάρι, το μαριδάκι κ.α. Αν πάλι προτιμάτε το κρέας, δοκιμάστε το κατσικάκι πατατάδο και το γιουβέτσι.

Για ορεκτικά προτιμήστε τυρόπιτες και τηγανόπιτες, φαβατοκεφτέδες και πιταρούδια, κουλούρες (κρίθινες, σιταρένιες ή εφτάζυμες), ορφανά γιαπράκια και παντρεμένη φασολάδα, αλλά και τα τοπικά τυριά: την τουλουμοτύρι, τη μυζήθρα, το τυρί σε λάδι ή σε άλμη.

Όταν θα φθάσει η ώρα του γλυκού, δεν θα ξέρετε τι να πρωτοδιαλέξετε: δίπλες, ξεροτήγανα με ντόπιο θυμαρίσιο μέλι, πουγκάκι ψητό ή τηγανιτό, μουσταλευριά και πετιμέζι, αλλά και σύκα ξερά ή γλυκά του κουταλιού κυδώνι και σταφύλι.

Ψάρι ή κρέας, επιβάλλεται να το συνοδεύσετε με κρασί ντόπιο, κόκκινο ή λευκό, γλυκό, ημίγλυκο ή ξηρό.

 

 

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2024 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ