Κάρπαθος


Το δίλλημα είναι πραγματικά μεγάλο: Οι ονειρεμένες παραλίες ή γευστικότατη κουζίνα και ζαχαροπλαστική αποτελούν το ατού του μαγευτικού νησιού της Καρπάθου; Διάσημο είναι το βυζάντι, αρνί ή κατσίκι γεμιστό με ρύζι, εντόσθια, σταφίδες, κουκουνάρι και πολλά μυρωδικά, ψημένο σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο.

Το γαμήλιο φαγητό είναι ο χόνδρος, δηλαδή χοντροκομμένο σιτάρι με κρέας. Σημειώστε όμως ότι ο χόνδρος μπορεί να μαγειρευτεί και με γάλα, σαν κρέμα ή ακόμα και σκέτος, σε νερό και πριν το σερβίρισμα να περιχυθεί με τσιγαρισμένο κρεμμύδι και τυρί.

Εκπληκτικής γεύσης είναι και οι μακαρούνες, τα χειροποίητα ζυμαρικά με το περίεργο σχήμα. Το αρχικό ζυμαρένιο κορδόνι, κόβεται σε τμήματα μήκους 3 εκατοστών, τα οποία πιέζονται καλά στο κέντρο τους με τα δάχτυλα, ώστε να αποκτήσουν ένα βαθούλωμα. Αφού στεγνώσουν, βράζονται, περιχύνονται με τσιγαρισμένο κρεμμύδι και πασπαλίζονται με τυρί. Με ανάλογο τρόπο σερβίρονται και τα ψωμομακάρουνα, τα οποία είναι μπουκιές μπαγιάτικου ψωμιού βρασμένες μέχρι να μαλακώσουν (2’-3’) σε αλατισμένο νερό.

Περνώντας στις γλυκές γεύσεις, το περίφημο καρπάθικο σουσαμόμελο, το γαμήλιο κέρασμα, σίγουρα κλέβει την παράσταση. Το θαυμάσιο ντόπιο μέλι παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και στο σερβίρισμα γλυκών από ζυμάρι, όπως τα ξεροτήγανα, οι λουκουμάδες και οι τηγανίτες, ενώ συμμετέχει ενεργά σε γλυκά, όπως ο μπακλαβάς και η αλευριά, που είναι κουλούρια με ζύμη, μέλι και βούτυρο.

Το ψιλοκούλουρο, είδος κουλουριού, όπως μαρτυρά και τ' όνομά του, θυμίζει περισσότερο έργο τέχνης παρά φαγώσιμο. Πρόκειται για ένα μεγάλο στρογγυλό κουλούρι που στο εσωτερικό του τοποθετούνται κάθετα και οριζόντια δώδεκα περίπου ζυμαρένιες λωρίδες, έτσι που να διασταυρώνονται σχηματίζοντας μικρά τετραγωνάκια ανάμεσά τους. Πριν ψηθεί πασπαλίζεται με σουσάμι περασμένο από ζάχαρη (για να κολλάει). Οι περίφημες τούρτες Καρπάθου, είναι ουσιαστικά μυζηθρόπιτες σε σχήμα που θυμίζει τριγωνικό φακελάκι, το οποίο συγκρατεί μέσα του το μείγμα μυζήθρας, ζάχαρης και ξυσμένου μοσχοκαρφιού. Τέλος, πίσω από την μυστηριώδη ονομασία ζεμπίλια, κρύβονται μικρά πιτάκια σε σχήμα μισοφέγγαρου, που περιέχουν γέμιση σταφίδας και μοσχοκαρφιού και ψήνονται στο φούρνο, αφού πρώτα «τυλιχτούν» σε μείγμα άσπρου και μαύρου σουσαμιού.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2017 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ