Δονούσα


Η Δονούσα, το νησάκι με το τόσο εύηχο όνομα, κολυμπάει στα νερά του Αιγαίου ολομόναχο, φιλόξενο και λουσμένο στο φως, κάπου μεταξύ Νάξου και Αμοργού. Οι βοριάδες που ξεκινούν από τη Θράκη το κατακυριεύουν, καθώς το πέλαγος είναι ανοιχτό ως το Β. Αιγαίο. Έρμαιο των ανέμων που το δονούν, το νησάκι πήρε το ποιητικό όνομα Δονούσα. Σήμερα έχει καμιά 120αριά μόνιμους κατοίκους που ζουν ήρεμα μια ήσυχη ζωή κάνοντας λίγο απ’ όλα, καλλιεργώντας κρεμμύδια, σιτηρά, οπωρολαχανικά και όσπρια για τις ανάγκες της οικογένειας. Στη Μερσίνη, έναν καταπράσινο οικισμό με βερικοκιές, ροδακινιές και συκιές και δροσερό, το γάργαρο νερό αναβλύζει από την πηγή στις ρίζες ενός αιωνόβιου πλάτανου κοντά στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Στην ανατολική πλευρά του νησιού, στον κάβο του Μοσχονά, η Φωκοσπηλιά είναι ένα από τα τελευταία καταφύγια της μεσογειακής φώκιας monachus monachus. Μικρή σε εμβαδόν η Δονούσα, αλλά μεγάλη, γευστικότατη και ποικίλη η γαστρονομική της κιβωτός: κομματάκια χοιρινού τηγανισμένα σε λίπος κάνουν τον καβουρμά, κομμάτια χοιρινού «πληγωμένα» με μυρωδικά και ξεραμένα στον ήλιο κάνουν τον παστουρμά. Στις γιορτές και στις σχόλες τρώγεται μετά μανίας και ευλάβειας το πατατάτο από κατσικίσια σπάλα ή μπούτι, κρεμμύδια, σκόρδο, πατάτες, ντομάτες και δάφνη στη κατσαρόλα. Οι Δονουσιώτες τυλίγουν περίτεχνα μάραθο, ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι ξερό, ρύζι με πλιγούρι και τομάτα μέσα σε τρυφερά φύλλα από κουνουπίδια ή λάχανα και φτιάχνουν αχνιστά γιαπράκια. Με μυζήθρα, δυόσμο και φρέσκο γάλα ετοιμάζονται στο τηγάνι το τυροπιτάρι και με σέσκουλα και μάραθο οι χορτόπιτες. Τα σπιτικά αρανιστά, κλωστά και πιταρίδια φυλάσσονται με φροντίδα σε γυάλινα δοχεία. Το φουρνιστό τραγανιστό «ρίφι» γεμιστό με χόνδρο (πληγούρι), κατσικίσιο βούτυρο και τυρί, συκωτάκια, ρύζι, μυρωδικά και σταφίδες. Στους Δονουσιώτικους γάμους, παλιότερα, προσέφεραν γλυκίσματα όμοια με τα  λουκούμια, που οι νοικοκυρές  έφτιαχναν με αλεύρι ψιλό από σιτάρι, ζυμωμένο με ζάχαρη. Ανήμερα των Φώτων, οι νοικοκυρές μοιράζουν, από σπίτι σε σπίτι, φωτόπιτες, ένα είδος τραγανών μελωμένων λουκουμάδων. Η αξιαλομυζήθρα της Δονούσας, τυράκι μαλακό από γιαούρτι, παντρεύεται αρμονικά με σπιρτόζα ρακή και ξυδάτη καπαρίτσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2017 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ