Κάλυμνος


Στο πανέμορφο νησί της Καλύμνου, πατρίδα των «βουτηχτάδων», αλλά και των ψαράδων δεν θα μπορούσε παρά να γευθείτε άγνωστες θαλασσινές νοστιμιές, αλιευμένες λίγες μόνο ώρες πριν φτάσουν στο πιάτο σας. Δοκιμάστε χταπόδι βουτηγμένο στο ούζο, λιαστή αστακοουρά, φούσκες και σπινιάλο, έναν εκπληκτικό μεζέ με πίνες, αχινούς και σαλάχια συντηρημένα σε θαλασσινό νερό! Ζητήστε όμως και χταπόδι στα κάρβουνα ή στιφάδο, καθώς και χταποδοκεφτέδες, αλλά και γεμιστά καλαμάρια ή ψάρια μαγειρεμένα με κάθε πιθανό τρόπο.

Μοναδικές στην Ελλάδα είναι οι αυθεντικές κρίθινες κουλούρες (παξιμάδια που φτιάχνονταν για τους σφουγγαράδες) και το καρκάνι (σαλάτα με μαγιονέζα και κρέας από σαλάχι).

Μην φανταστείτε όμως ότι δεν υπάρχουν και τα κρεατικά στη μαγειρική της Καλύμνου. Ο τηγανητός λαγός με σκορδαλιά είναι πιάτο εξαιρετικής γεύσης και πρωτοτυπίας, παρ' όλο που δεν είναι τόσο διάσημο όσο το μουούρι, το γεμιστό αρνί που ψήνεται κλεισμένο σε πήλινο πιθάρι με καπάκι από πηλό, φαγητό κυρίως πασχαλινό.

Όλες αυτές οι λιχουδιές μπορούν να απογειωθούν γευστικά με συνοδεία από επτάζυμο ψωμί με γλυκάνισο και ούζο. Ζητείστε επίσης φύλλα δηλαδή ντολμάδες, αλλά και μιρμιζέλι, κρίθινη κουλούρα με λάδι, ντομάτα και τυρί.

Και φυσικά μην φύγετε από την Κάλυμνο αν δεν δοκιμάσετε το θαυμάσιο ντόπιο κρασί ανάμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2017 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ