Τήνος


Τήνος, η μυστηριακή, η ταπεινή, η σαγηνευτική, το νησί με τα πανέμορφα αετοχώρια της πέτρας, τους δροσερούς κάμπους και τις αφρισμένες ακρογιαλιές. Αρμονία ανάμεσα στην άγρια ομορφιά του βράχου και τη γαλήνη των καταπράσινων λόφων, πεδιάδες και λόφοι που κατρακυλάνε προς τη θάλασσα, σε εναλλαγή του πράσινου και του καφέ, πετροκέντητες ξερολιθιές, ξωκλήσια και περιστεριώνες. Η Τήνος έχει μεγάλη παράδοση στη ζωγραφική και τη γλυπτική, με πανταχού παρόντα τα τηνιακά, μαρμάρινα, σκαλιστά υπέρθυρα και καλλιτεχνήματα, καθώς και τους περίπου 600 περιστεριώνες του νησιού με τη μεσημβρινή πρόσοψη, ώστε να προστατεύονται τα πτηνά από τους παγωμένους βοριάδες του χειμώνα. Στην πόλη, φρέσκα φρούτα και λαχανικά στη λαϊκή αγορά που γίνεται κάθε μέρα στην Παλλάδα, ανάμεσα στο νέο και το παλιό λιμάνι, μια μερίδα λουκουμάδες στη παραλία. Η Τήνος κρύβει γευστικά μυστικά για λίγους: η αγκινάρα με τ’ αγκάθια κρύβει μια τρυφερή καρδιά, έναν τρυφερό πυρήνα που ξεχωρίζει για τη νοστιμιά του. Ένα τέτοιο είδος είναι η μικρή, σφιχτή αγκινάρα που φυτρώνει στην ανεμοδαρμένη Τήνο και δίνει τη νόστιμη αγκιναρόπιτα και δεκάδες άλλες παραλλαγές μαγειρέματος. Τα κατσαρολικά και το τηνιακό μεράκι παίρνουν φωτιά και βγάζουν ντοµάτες λιαστές µε κουρκούτι, οµελέτα ή φουρτάλια µε λουκάνικο ή σύγλινο, σαβόρε µε πετιµέζι, καλαµάρια γεµιστά. Στο ευλογημένο νησί αναπτύσσονται αυτοφυή θαµνώδη φυτά, όπως κάπαρη, µανιτάρια, αλιφόνοι, δίκταµο, θυµάρι, άγριες αγκινάρες, ρίγανη, φραγκόσυκα, φασκόμηλο, χαμομήλι και όλων των ειδών τα αφεψήματα. Οι χωρικοί εκτρέφουν αγελάδες, αιγοπρόβατα, πουλερικά, κουνέλια, ενώ οι περιστεριώνες που βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλο το νησί δηλώνουν ευθαρσώς την εκτροφή περιστεριών. Η λούζα, το λουκάνικο, το σκορδάτο, το χοιροµέρι ονομαστά για τη νοστιμιά τους. Πασίγνωστα, εξάλλου, στους απαιτητικούς ουρανίσκους είναι το εύγευστο τηνιακό γάλα, η γραβιέρα Τήνου, η κοπανιστή, το τυράκι το στρογγυλό, το πέτρωµα (τυρί ανάλατο), το ανθότυρο, το µαλαθούνι, οι λιαστές ντοµάτες, το ρακί, τα μυρωδάτα αµυγδαλωτά, τα μελωμένα ξεροτήγανα, τα «ψαράκια» (σκαλτσούνια), οι αφράτοι µπεζέδες, και οι γλυκές τυρόπιτες με ντόπια μυζηθρούλα. Στην παραδοσιακή μελισσοκομία του νησιού συνηθίζονται δυο τύποι κυψέλης, οι μελισοθυρίδες (αμ΄ψέλια) και τα μισέλια (αμ΄σέλια) που δίνουν το αυθεντικό θυµαρίσιο μελάκι.

Περισσότερα
Περισσότερα
ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2017 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ