Ανάφη


Δίπλα στην τουριστική Σαντορίνη, η Ανάφη μοιάζει με δευτερότοκη πριγκίπισσα που ζει στη σκιά της μεγάλης, πανέμορφης αδερφής της, αλλά, όπως κάθε πολύτιμο μυστικό, η θέση αυτή της επιτρέπει να παραμένει κρυμμένη από τα αδιάκριτα, αδηφάγα βλέμματα της τουριστικής βιομηχανίας, ένας κρυφός παράδεισος που διατηρεί τη γοητεία του αλώβητη. Ο μύθος θέλει την Ανάφη να αναδύθηκε από το πέλαγος για να προσφέρει καταφύγιο στον Ιάσονα και τους Αργοναύτες κατά την επιστροφή τους από την Κολχίδα. Τα λιθόστρωτα καλντερίμια της Χώρας, ατμοσφαιρικά φωτισμένα, σε συνδυασμό με την ηρεμία του νησιού δημιουργούν ένα παραμυθένιο σκηνικό. Ο Κάλαμος, ένας θεόρατος βράχος, που μοιάζει να έπεσε από μονομαχία Τιτάνων, δεύτερος μεγαλύτερος μονόλιθος της Μεσογείου μετά το Γιβραλτάρ, έχει το μοναστήρι της Παναγίας στην κορυφή του με τη μαγευτικότερη ανατολή της Μεσογείου. Οι παραλίες του νησιού σχεδόν ερημικές, με κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά και απαλή άμμο. Η όρεξη ανοίγει με τα δύο νοστιμότατα ντόπια τυριά, το ανθότυρο, στρογγυλό, επίπεδο, λευκό τυράκι, αλατισμένο ή ανάλατο, από πλήρες πρόβειο ή κατσισκίσιο γάλα και το βραστό, τυρί από ορό τυρογάλακτος και φρέσκο κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα, το οποίο, βυθίζεται στεγνό σε βραστό, αλατισμένο νερό και αφήνεται στον ήλιο να στεγνώσει και να σκληρύνει. Στην Ανάφη τα λουλουδάκια της ζαφοράς (κρόκος) είναι άγρια και αυτοφυή, τη δουλειά τους όμως την κάνουν μια χαρά και οι κάτοικοι του νησιού ψήνουν ζαφοριστά τυρόψωμα με αλεύρι, μαγιά, γάλα, μαστίχα, αλάτι, λάδι, αυγό, ζαφορά, τυρί, σουσάμι  και γλυκάνισο. Να θυμηθούμε τα γεμιστά ή σκαλτσούνια Ανάφης, με σουσάμι, τριμμένη φρυγανιά και πορτοκάλι, κανέλλα, γαρύφαλλα, μοσχοκάρυδο και ζάχαρη άχνη, την τσιλαδιά (πηχτή από κεφάλι και σπάλα χοίρου, μπαχάρια, γαρύφαλλο, πιπέρι ολόκληρο, δάφνη, λεμόνια και ζαφορά). Λένε ότι τα αυγά με ντομάτα στο τηγάνι ξεκίνησαν να μαγειρεύονται στην Ανάφη, επί Λατινοκρατίας, όταν οι πέρδικες ήταν τόσες πολλές στο νησί, ώστε οι ντόπιοι, για να προφυλάξουν τα σπαρτά τους, με εντολή των αρχόντων, μάζευαν τα αυγά τους και τα έφτιαχναν ομελέτες με φρέσκια ντομάτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2017 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ