Τυρόπιτα Λέρου
Δυσκολία
3/10
Μοιράσου το

Νταϊάνα Κόχυλα
Τη συνταγή αυτή θα τη βρείτε στο βιβλίο AegeanCuisine

Υλικά

  • 1 κ.γ. μαγιά (σκόνη)
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • 2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1/ 4 φλιτζ. λιωμένο βούτυρο
'

Για τη γέμιση:
500 γρ. φέτα θρυμματισμένη
1 κιλό μαλακιά μυζήθρα Λέρου θρυμματισμένη
250 γρ. σκληρή μυζήθρα Λέρου τριμμένη
6 μεγάλα αυγά
½ φλιτζ. ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
Αλάτι και μαύρο πιπέρι όσο θέλουμε
1 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
1 ασπράδι αυγού ανακατεμένο απαλά με 1 κ.σ. νερό
2 κ.γ. σουσάμι για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

 

  • Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και την αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά ή μέχρι να βγάλει φυσαλίδες.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο.
  • Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς, ½ φλιτζάνι ακόμα ζεστό νερό και το λιωμένο βούτυρο.
  • Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη.
  • Ζυμώνουμε σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να γίνει η ζύμη απαλή και μεταξένια, για 10-12 λεπτά.
  • Προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι, εάν χρειαστεί κατά το ζύμωμα.
  • Βάζουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος χωρίς ρεύματα για 1 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση: σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τη φέτα, την μαλακιά μυζήθρα και την σκληρή μυζήθρα.
  • Σπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε ένα-ένα ανακατεύοντας πολύ καλά.
  • Προσθέτουμε το δυόσμο και πιπέρι.
  • Αλατίζουμε.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180oC.
  • Λαδώνουμε λίγο μια φόρμα 25 εκ. με αποσπώμενη βάση.
  • Πιέζουμε απαλά τη ζύμη και την μοιράζουμε σε τρεις μπάλες.
  • Οι δύο μπάλες θα πρέπει να είναι λίγο μικρότερες από την τρίτη. Αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί για 10 λεπτά περίπου, σκεπασμένη.
  • Σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με έναν πλάστη μία από τις μικρότερες μπάλες σε κύκλο 35 εκ.
  • Βάζουμε τη ζύμη μέσα στη φόρμα.
  • Αφήνουμε να κρέμονται περίπου 5 εκ. έξω από τη φόρμα.
  • Αλείφουμε τη ζύμη με λίγο λιωμένο βούτυρο.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την δεύτερη μικρότερη μπάλα.
  • Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη.
  • Ανοίγουμε την τρίτη μπάλα ζύμης σε κύκλο 28 εκ. και τη βάζουμε πάνω από τη γέμιση.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη που εξέχει γύρω-γύρω στην φόρμα για να φτιάξουμε ένα διακοσμητικό στεφάνι.
  • Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε τρυπούλες στην επιφάνεια της ζύμης.
  • Αλείφουμε με το μείγμα ασπραδιού-νερού και  ασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Ψήνουμε την πίτα για 45-50 λεπτά, ή μέχρι να ψηθεί και να χρυσίσει.
  • Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο ή να πάρει θερμοκρασία δωματίου και σερβίρουμε.

 

 

Κάθε νησί του Αιγαίου έχει ένα τουλάχιστον δικό του τυρί. Η Λέρος, με την ιδιαίτερα πλούσια χλωρίδα της, την οποία βόσκουν ελεύθερα τα ζώα, εκτιμάται κυρίως για τις τοπικές μυζήθρες της.

 

comments powered by Disqus
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2024 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ