Τσιπούρα Φρικασέ
Δυσκολία
3/10
Μοιράσου το

Συνταγή: Λευτέρης Λαζάρου
Πηγή: Περιοδικό «Gourmet», Εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», Τεύχος 77, 2 Μαΐου 2010

Υλικά

  • 1 κιλό σέσκουλα καθαρισμένα και πλυμένα καλά
  • 150 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 200 γρ. πράσο ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • 50 ml λευκό κρασί Ασύρτικο
  • 300 ml ζωμό ψαριού
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 20-30 γρ. Φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 1 αβγό
  • 4 τσιπούρες (300 γρ. η καθεμία) φιλεταρισμένες

  • Για το ζωμό ψησίματος:
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 250 ml ζωμό ψαριού
  • 10 γρ. φρέσκο χυμό λεμόνι
  • 1 πρέζα ρίγανη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Εκτέλεση

  • Ζεματάμε τα σέσκουλα για ένα λεπτό σε αλατισμένο νερό που βράζει.
  • Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι, πιέζοντας με τα χέρια μας για να φύγουν τα υγρά.
  • Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά το πράσο και το φρέσκο κρεμμυδάκι.
  • Μόλις μαλακώσουν, προσθέτουμε το κρασί.
  • Όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε τα σέσκουλα και σοτάρουμε όλα τα υλικά για 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το ζωμό ψαριού, αλατοπιπερώνουμε, βράζουμε μέχρι να σωθεί το μισό υγρό και στη συνέχεια ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.
  • Χωρίζουμε το ασπράδι από τον κρόκο και χτυπάμε το ασπράδι μέχρι να γίνει σφιχτή μαρέγκα.
  • Προσθέτουμε τον κρόκο και ανακατεύουμε απαλά με το σύρμα.
  • Προσθέτουμε σταδιακά τα υγρά της κατσαρόλας στο αβγό, ανακατεύοντας πάντα απαλά με το σύρμα.
  • Σβήνουμε τη φωτιά που έχουμε τα σέσκουλα και προσθέτουμε μέσα το αβγό με τα υγρά της κατσαρόλας, ανακατεύοντας γρήγορα και με κυκλικές κινήσεις για να πάει παντού το αβγό.
  • Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται επί πλέον αλατοπίπερο και λεμόνι.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C.
  • Σε ένα ταψί ρίχνουμε όλα τα υλικά του ψησίματος και ανακατεύουμε καλά.
  • Τοποθετούμε τα φιλέτα από τις τσιπούρες, αλατίζουμε ελαφρά και τις ψήνουμε στο φούρνο για 7-8 λεπτά.
  • Σερβίρουμε τα χόρτα σε 4 πιάτα, από πάνω τοποθετούμε τα φιλέτα του ψαριού και χτυπάμε στο μπλέντερ τα υγρά στα οποία ψήσαμε τις τσιπούρες.
  • Περιχύνουμε μ’ αυτήν τη σάλτσα τα ψάρια, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και ραντίζουμε με σταγόνες ελαιόλαδου.
comments powered by Disqus
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2024 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ