Υλικά
- 1 κεφάλι γουρουνιού
- 1 κιλό κρέας
(σπάλα)
- Μπαχάρια, γαρύφαλλο, πιπέρι
ολόκληρο, δάφνη
- Αλάτι
- 2 μεγάλα λεμόνια
- Ζαφορά Ανάφης (σαφράν)
- 1 ποτήρι ξύδι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε καλά το κεφάλι, το πλένουμε και το βάζουμε στην κατσαρόλα με πολύ νερό.
- Το αφήνουμε να βράσει μέχρι να είναι εύκολο να αφαιρέσουμε το κρέας του, στην συνέχεια κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια.
- Σουρώνουμε το ζωμό σε άλλη κατσαρόλα, προσθέτουμε το κρέας, όλα τα μπαχαρικά, το αλάτι και το λεμόνι και τα αφήνουμε να βράσουν.
- Όταν βράσουν αρκετά σουρώνουμε πάλι το κρέας και το τοποθετούμε στο μπολ.
- Στο ζωμό που έχει μείνει αφού αφαιρέσουμε τα μπαχαρικά, προσθέτουμε ένα ποτήρι ξύδι και την ζαφορά, το ρίχνουμε πάνω στο κρέας προσπαθώντας να σκεπαστεί.
- Την ζαφορά την ζεσταίνουμε και της ρίχνουμε νερό, την αφήνουμε λίγο να βγάλει το χρώμα της και την σουρώνουμε.
Εφόσον κρυώσει ο ζωμός πήζει.
- Διατηρείται στο ψυγείο για πολλές ημέρες.