- Ποσάρουμε το χταπόδι μέχρι να είναι τρυφερό αλλά όχι ινώδες.
- Βγάζουμε και χωρίζουμε τα πλοκάμια.
- Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες.
- Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαρύ τηγάνι και μαγειρεύουμε το θυμάρι στο ελαιόλαδο για λίγα μόνο λεπτά, σε μέτρια φωτιά, για να δώσει άρωμα στο λάδι.
- Αφαιρούμε τα κλαδάκια.
- Αλευρώνουμε τα πλοκάμια και τα κρεμμύδια ξεχωριστά και τα τηγανίζουμε όλα μέχρι να χρυσίσουν.
- Κόβουμε το χταπόδι λοξά σε ροδέλες πάχους περίπου 0,8 εκ.
- Αναμειγνύουμε με τα τηγανητά κρεμμύδια και σερβίρουμε πάνω από την ρόκα.
- Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και κάππαρη.
- Τρίβουμε λίγο φρέσκο πιπέρι και σερβίρουμε.
Η μικροσκοπική Ψέριμος κάνει το καλύτερο δυνατό με τα ελάχιστα ντόπια υλικά, όπως το χταπόδι αλλά και η κάππαρη και διάφορα βότανα. Η συνταγή αυτή αποτελεί προσαρμογή από ένα κλασικό πιάτο του νησιού, που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο βιβλίο «παραδοσιακές γεύσεις του Αιγαίου», της Λίλας Καραποστόλη.