Ταβερνίσια Αγκιναρόπιτα της Τήνου
Δυσκολία
3/10
Μοιράσου το

Νταϊάνα Κόχυλα
Τη συνταγή αυτή θα τη βρείτε στο βιβλίο AegeanCuisine

Υλικά

  • 2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ. κομμένο κρεμμύδι
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • Φέτες άσπρου ψωμιού πάχους 21 εκ., χωρίς την κόρα
  • 2 κ.γ. ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
  • 1 1/ 4 κ.γ. αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 10-12 αγκινάρες Τήνου καθαρισμένες (μόνο τις καρδιές), ποσαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα
  • 1 ½ φλιτζ. τριμμένη γραβιέρα Τήνου
  • 3 φλιτζ. μπεσαμέλ
Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί 32x22x5 εκ.
  • Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  • Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  • Βάζουμε το ψωμί σε μια στρώση στο ταψί.
  • Απλώνουμε το μείγμα κρεμμυδιού-σκόρδου από πάνω.
  • Πασπαλίζουμε με 2 κουταλιές τυρί, λίγο θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.
  • Τοποθετούμε από πάνω και τις μισές αγκινάρες και πασπαλίζουμε με το μισό υπόλοιπο τυρί.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά με την ίδια σειρά, τελειώνοντας με μια στρώση από αγκινάρες και τυρί.
  • Ρίχνουμε τη μπεσαμέλ από πάνω απλώνοντάς την ομοιόμορφα.
  • Ψήνουμε μέχρι να είναι τρυφερές οι αγκινάρες και να χρυσίσει η μπεσαμέλ.
  • Αφήνουμε την αγκιναρόπιτα λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.

Οι εστιάτορες της Τήνου έχουν κάνει συντονισμένες προσπάθειες να χρησιμοποιήσουν τις περίφημες αγκινάρες του νησιού με νέους τρόπους. Η έμπνευση για την συνταγή αυτή πρόεκυψε από μια συνταγή που βρίσκουμε σε αρκετές ταβέρνες του νησιού.
comments powered by Disqus
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2018 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ