- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί 32x22x5 εκ.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
- Βάζουμε το ψωμί σε μια στρώση στο ταψί.
- Απλώνουμε το μείγμα κρεμμυδιού-σκόρδου από πάνω.
- Πασπαλίζουμε με 2 κουταλιές τυρί, λίγο θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.
- Τοποθετούμε από πάνω και τις μισές αγκινάρες και πασπαλίζουμε με το μισό υπόλοιπο τυρί.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά με την ίδια σειρά, τελειώνοντας με μια στρώση από αγκινάρες και τυρί.
- Ρίχνουμε τη μπεσαμέλ από πάνω απλώνοντάς την ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε μέχρι να είναι τρυφερές οι αγκινάρες και να χρυσίσει η μπεσαμέλ.
- Αφήνουμε την αγκιναρόπιτα λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.
Οι εστιάτορες της Τήνου έχουν κάνει συντονισμένες προσπάθειες να χρησιμοποιήσουν τις περίφημες αγκινάρες του νησιού με νέους τρόπους. Η έμπνευση για την συνταγή αυτή πρόεκυψε από μια συνταγή που βρίσκουμε σε αρκετές ταβέρνες του νησιού.