Σκάροι με Ντομάτα
Δυσκολία
3/10
Μοιράσου το

Πηγή: Μιχάλης Καλαβρός, Δωρεάν Οδηγός Δωδεκανήσων "Egeo Exotico", Τεύχος 04, Καλοκαίρι 2008

Υλικά

  • 1 κιλό σκάροι μεγαλούτσικοι (δυνατή παραλλαγή με σκορπιούς ή ροφό)
  • 3 κρεμμύδια μεσαίου μεγέθους κομμένα σε φέτες
  • 3 ντομάτες γλυκές και πολύ ώριμες
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση

 

  • Αλατίζουμε καλά τους σκάρους.
  • Σε κατσαρολίτσα σε μέτρια φωτιά βράζουμε το κρεμμύδι με λίγο νερό μέχρι να μαραθεί.
  • Χωριστά σε σιγανή φωτιά βράζουμε τη ντομάτα (χωρίς νερό, στο ζουμί της) μέχρι να μαραθεί κι αυτή.
  • Σε κατσαρόλα (ή σε νταβά), βάζουμε μια στρώση από το μαραμένο κρεμμύδι και τη ντομάτα, από πάνω βάζουμε τους σκάρους (σε μία στρώση, όχι τον ένα πάνω στον άλλο) και από πάνω το υπόλοιπο κρεμμύδι και την υπόλοιπη ντομάτα.
  • Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με πιπέρι.
  • Βράζουμε (ή ψήνουμε στο νταβά) γύρω στα 20’ σε χαμηλή φωτιά χωρίς να ανακατέψουμε.

 

Η συνταγή αποτελεί παλιό τρόπο μαγειρέματος των ψαράδων της Καλύμνου που μου μετέφερε η 90χρονη θεία μου Μαριάννα Πατέλλη πριν μερικά χρόνια (τώρα δεν είναι πια εν ζωή). Τα ψάρια πρέπει να είναι φρεσκότατα! Το φαγητό τρώγεται αμέσως…

comments powered by Disqus
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2024 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ