Μοιράσου το


Στην Κάρπαθο, η σιτάκα αναφέρεται σε ένα γαλακτοκομικό προϊόν που φτιάχνεται μαζεύοντας την κρέμα από το φρέσκο πρόβειο γάλα για μια περίοδο εβδομάδων, ζεσταίνοντάς τη για να διαχωριστούν οι πρωτεΐνες του γάλακτος από τα ρευστά, και κατόπιν ξαναζεσταίνοντας τα στερεά μέχρι να πάρουν απαλό χρυσαφί χρώμα. Λιώνει και ροδίζει και μπαίνει στην τοπική κουζίνα στο γαμοπίλαφο και πάνω από ζυμαρικά.

Στην Κάσο, η σιτάκα δεν είναι ίδια με της Καρπάθου. Εδώ, είναι μια αψιά, κρεμώδης αλλά κοκκώδης αλοιφή που θυμίζει παχύ, στραγγιστό γιαούρτι ή τυρί κρέμα. Παρασκευάζεται αφήνοντας το πρόβειο ή/και κατσικίσιο γάλα να ζυμωθεί για αρκετές μέρες, και κατόπιν αλατίζεται και μαγειρεύεται για ώρες σε χαμηλή φωτιά. Η σιτάκα τρώγεται σχεδόν σαν τυρί-κρέμα, αλλά χρησιμοποιείται επίσης και για να γίνει το πιο διάσημο πιάτο του νησιού, οι μακαρούνες, βραστά ζυμαρικά αναμεμειγμένα με σιτάκα και καραμελωμένα κρεμμύδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
comments powered by Disqus
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2024 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ