Σαλιγκάρια Μπραιζέ με Ναξιώτικες Γλυκοπατάτες
Δυσκολία
3/10
Μοιράσου το

Νταϊάνα Κόχυλα
Τη συνταγή αυτή θα τη βρείτε στο βιβλίο AegeanCuisine

Υλικά

  • 1 κιλό μεγάλα σαλιγκάρια με την μεμβράνη τους άθικτη
  • ½ φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 500 γρ. μικρά κρεμμυδάκια στιφάδου, ολόκληρα, ξεφλουδισμένα
  • 500 γρ. γλυκοπατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κυβάκια 2,5 εκ.
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
Εκτέλεση

 

  • Με ένα κοφτερό μαχαίρι καθαρίζουμε τελείως την μεμβράνη.
  • Ξεπλένουμε τα σαλιγκάρια γρήγορα κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό.
  • Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό να βράσει και ζεματάμε τα σαλιγκάρια για 3 λεπτά περίπου. Σουρώνουμε και ξεπλένουμε.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια.
  • Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας λίγες φορές, μέχρι να χρυσίσουν και να μαλακώσουν αρκετά, για 15 λεπτά περίπου.
  • Προσθέτουμε τις γλυκοπατάτες και τις ανακατεύουμε να καλυφθούν παντού με λάδι.
  • Προσθέτουμε τα σαλιγκάρια, τη δάφνη και ρίχνουμε και το κρασί.
  • Μόλις εξατμιστεί, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, κατεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και συνεχίζουμε το σιγοβράσιμο για άλλα 15 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνουν πολύ τρυφερές οι γλυκοπατάτες και τα κρεμμύδια.
  • Προσθέτουμε λίγο νερό κατά το μαγείρεμα άν χρειαστεί, για να διατηρούμε υγρό το περιεχόμενο της κατσαρόλας.
  • Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.

 

Τα σαλιγκάρια είναι ένα από τα παλαιοτέρα φαγητά στην Ελλάδα, μια αρχαία, γεμάτη θρεπτικά συστατικά τοπική σπεσιαλιτέ που χρησιμοποιείται σε αμέτρητες συνταγές σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Στο πιάτο αυτό παντρεύονται με ένα από τα πιο πολύτιμα λαχανικά της Νάξου, την γλυκοπατάτα. Αποτελεί ένα εξαίσιο κυρίως πιάτο, γαρνιρισμένο με λίγο μαϊντανό ή άλλο φρέσκο βότανο.

comments powered by Disqus
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2024 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ