Ψητές Γεμιστές Σαρδέλες
Χρόνος
Προετοιμασία: 15’, Ψήσιμο: 10’
Δυσκολία
3/10
Μοιράσου το

Ιωάννα Πεζωνή
Περιοδικό «Γαστρονόμος», Τεύχος 40, Αύγουστος 2009

Υλικά

  • 16 φρέσκες σαρδέλες μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένες, χωρίς το κεντρικό κόκαλο, ανοιγμένες στα δύο, αλλά όχι χωρισμένες
  • Χοντρό αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το ταψί

Για τη γέμιση:
2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες, ψιλοκομμένες
1 μεγάλη ντομάτα, ξεφλουδισμένη, ξεσποριασμένη, τριμμένη στον τρίφτη
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
1/2 φλιτζ. τσαγιού φυλλαράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Για το λαδολέμονο:
1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
Χυμός από 1 λεμόνι
1/3 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη

Εκτέλεση

 

  • Πλένουμε τις σαρδέλες και τις αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από τα υγρά.

 

 

  • Γέμιση:
  • Βάζουμε σε ένα μπολ το σκόρδο, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου.
  • Λαδώνουμε ένα ταψάκι και βάζουμε τις μισές σαρδέλες με τη σάρκα προς τα πάνω.
  • Απλώνουμε πάνω σε κάθε σαρδέλα μια στρώση από το μείγμα της γέμισης, σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες σαρδέλες και πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι.
  • Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά.

 

 

  • Λαδολέμονο:
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, το χυμό λεμονιού και τη ρίγανη και τα χτυπάμε με ένα πιρούνι.
  • Περιχύνουμε τις σαρδέλες με το λαδολέμονο και σερβίρουμε.

 

comments powered by Disqus
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2018 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ