Μοιράσου το


Ιδιαίτερα εύγεστο τυρί που φτιάχνεται από κατσικίσιο ή αγελαδινό γάλα.

Η μάζα του φρέσκου τυριού στραγγίζεται αρχικά σε τουλπάνια και στη συνέχεια τοποθετείται ανάμεσα σε βαριές επίπεδες πέτρινες πλάκες, το βάρος των οποίων στραγγίζει ακόμα περισσότερο τυχόν υγρά (εκεί οφείλει και το όνομά του). Στην Τήνο χρησιμοποιούν ένα ειδικό μαρμάρι­νο δοχείο με στόμιο και καπάκι που κάνει το έργο ευκολότερο.

Το τυρί (που παίρνει τελικά σχήμα δίσκου, προφανώς ως αποτέλεσμα της συμπίεσης μεταξύ των πλακών) καταναλώνεται νωπό σαν επιτραπέζιο αποτελεί και τη βάση για την παρασκευή άλλων τυριών (Μαλαχτό, Βωλάκι, Σκλαβοτύρι ή Κοπανιστή).

comments powered by Disqus
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2024 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ