Πάτιδο (Κόκορας Γεμιστός με Ψωμί, Σταφίδες και Κεφαλοτύρι)
Δυσκολία
3/10
Μοιράσου το

Νταϊάνα Κόχυλα
Τη συνταγή αυτή θα τη βρείτε στο βιβλίο AegeanCuisine

Υλικά

  • 1 κόκορα περίπου 2 ½ κιλά
  • 1 φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Αντιπάρου
  • 200 γρ. συκώτι κότας, ξεπλυμένο και ψιλοκομμένο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 2 φλιτζ. κρασί Μανδηλαριά
  • 2 φλιτζ. χοντροκομμένο ξερό χωριάτικο ψωμί,
  • 1 ½ φλιτζ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 2/ 3 φλιτζ. μαύρη σταφίδα
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 μεγάλο αυγό, ελαφρά χτυπημένο
  • 1 κιλό μέτριες πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες στη μέση
Εκτέλεση

 

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC.
  • Ξεπλένουμε τον κόκορα και τον στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας.
  • Τον σκεπάζουμε και τον φυλάμε στο ψυγείο.
  • Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σε ένα μεγάλο, φαρδύ τηγάνι και σοτάρουμε τα συκώτια μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το μαγειρεύουμε μέχρι να χρυσίσει, για 12 λεπτά περίπου.
  • Ρίχνουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε το κρασί και μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος από τα ζουμιά του τηγανιού.
  • Βγάζουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Προσθέτουμε το ψωμί, το μαϊντανό, τη σταφίδα, αλάτι και πιπέρι στο μείγμα συκωτιού-κρεμμυδιού.
  • Προσθέτουμε το αυγό και αναμειγνύουμε καλά.
  • Βάζουμε τη γέμιση μέσα στην κοιλότητα του κόκορα και από τις δύο άκρες.
  • Δένουμε τον κόκορα με σπάγκο κουζίνας.
  • Αλείφουμε τον κόκορα με ελαιόλαδο και τον αλατοπιπερώνουμε.
  • Τον βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τις πατάτες μαζί με αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  • Τις τοποθετούμε γύρω από τον κόκορα μέσα στο ταψί.
  • Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε το φαγητό για 15 λεπτά.
  • Ρίχνουμε το υπόλοιπο κρασί.
  • Συνεχίζουμε το ψήσιμο και αλείφουμε τον κόκορα κάθε 15 λεπτά με τα ζουμιά από το ταψί.
  • Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ½ ώρα, ή μέχρι να γίνει κόκορας και να είναι τρυφερές οι πατάτες.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο το φαγητό και σερβίρουμε.

 

Τα πιάτα με γεμιστά κρέατα είναι σήμα κατατεθέν των νησιών, αλλά συνήθως πρόκειται για το πασχαλινό κατσίκι ή αρνί. Εδώ γεμίζεται ο κόκορας, ένα άλλο εορταστικό κρέας που συνήθως τρώμε τα Χριστούγεννα ή την πρωτοχρονιά.

comments powered by Disqus
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2024 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ