Πατατοσαλάτα Νάξου
Δυσκολία
3/10
Μοιράσου το

Τη συνταγή αυτή θα τη βρείτε στο βιβλίο AegeanCuisine

Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες Νάξου ξεφλουδισμένες
  • 3 σφιχτές, ώριμες ντομάτες, καθαρισμένες από τον πυρήνα και κομμένες σε κομμάτια 3 εκ.
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, ξεφλουδισμένα, κομμένα στη μέση και κατόπιν σε λεπτές φέτες
  • ½ φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή περισσότερο εάν θέλουμε
  • 2 - 3 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 ½ κ.γ. ξερή ρίγανη
  • 4 - 6 παστά φιλέτα σαρδέλας, ξεπλυμένα
Εκτέλεση

 

  • Βάζουμε τις πατάτες σε μια μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό και βάζουμε να πάρουν βράση.
  • Ρίχνουμε αρκετό αλάτι.
  • Κατεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια και σιγοβράζουμε τις πατάτες μέχρι να είναι τρυφερές όταν τις τρυπάμε με το πιρούνι.
  • Τις σουρώνουμε και τις ξεπλένουμε αμέσως σε κρύο νερό.
  • Κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες 3 εκ. και τις βάζουμε σε μια μεγάλη σαλατιέρα.
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες και τα κρεμμύδια.
  • Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάμε μαζί με σύρμα το ελαιόλαδο, το ξίδι, αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη.
  • Φυλάμε στην άκρη λίγες κουταλιές από το ντρέσινγκ και περιχύνουμε την πατατοσαλάτα με το υπόλοιπο.
  • Ανακατεύουμε απαλά.
  • Για το σερβίρισμα, βάζουμε τα φιλέτα σαρδέλας διακοσμητικά πάνω από την πατατοσαλάτα και περιχύνουμε με το ντρέσινγκ που έχουμε φυλάξει.
  • Σερβίρουμε αμέσως.

 

 

Οι πατάτες της Νάξου είναι από τα πιο φημισμένα λαχανικά στην Ελλάδα, σχετικά μικρές σε μέγεθος και με σφιχτή σάρκα. η συνταγή αυτή αποτελεί προσαρμογή μιας κλασικής πατατοσαλάτας από μια ναξιώτισσα συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής, την Κατερίνα Σιδέρη.

 

comments powered by Disqus
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2024 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ