- Βάζουμε τις πατάτες σε μια μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό και βάζουμε να πάρουν βράση.
- Ρίχνουμε αρκετό αλάτι.
- Κατεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια και σιγοβράζουμε τις πατάτες μέχρι να είναι τρυφερές όταν τις τρυπάμε με το πιρούνι.
- Τις σουρώνουμε και τις ξεπλένουμε αμέσως σε κρύο νερό.
- Κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες 3 εκ. και τις βάζουμε σε μια μεγάλη σαλατιέρα.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες και τα κρεμμύδια.
- Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάμε μαζί με σύρμα το ελαιόλαδο, το ξίδι, αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη.
- Φυλάμε στην άκρη λίγες κουταλιές από το ντρέσινγκ και περιχύνουμε την πατατοσαλάτα με το υπόλοιπο.
- Ανακατεύουμε απαλά.
- Για το σερβίρισμα, βάζουμε τα φιλέτα σαρδέλας διακοσμητικά πάνω από την πατατοσαλάτα και περιχύνουμε με το ντρέσινγκ που έχουμε φυλάξει.
- Σερβίρουμε αμέσως.
Οι πατάτες της Νάξου είναι από τα πιο φημισμένα λαχανικά στην Ελλάδα, σχετικά μικρές σε μέγεθος και με σφιχτή σάρκα. η συνταγή αυτή αποτελεί προσαρμογή μιας κλασικής πατατοσαλάτας από μια ναξιώτισσα συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής, την Κατερίνα Σιδέρη.