Μοιράσου το


Αγαθονήσι, μια κουκίδα γης, που οριοθετεί τα σύνορα των Νομών Δωδεκανήσου και Σάμου, ένας μικρός, ανέγγιχτος παράδεισος, με ανθρώπους «αγαθούς», κατά την αρχαία σημασία της λέξης, όπως άλλωστε δηλώνει και τ' όνομα του, το Αγαθονήσι είναι το βορειότερο νησί του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος πολύ κοντά στη Σάμο.

Εδώ, η απείραχτη νησιώτικη φύση συνδυάζεται με τον παραδοσιακό τρόπο ζωής και την αυθεντική Ελληνική φιλοξενία. Ένας παράδεισος με αδιατάρακτη οικολογική ισορροπία, με αρχέγονες θρησκευτικές και λαϊκές παραδόσεις, μυρωδιές αγριοβότανων και φρεσκοψημένου ψωμιού, ήχους από τον παφλασμό κυμάτων και των φτερών του Αιγαιόγλαρου.

Μικρό το νησί αλλά κάμποσα και κατανυκτικά τα πανηγύρια του:

Του Αγίου Γεωργίου στις 23 Απριλίου, του Αγίου Παντελεήμονα στις 27 Ιουλίου, τον Δεκαπενταύγουστο με προσφορά άρτου ψημένου σε ξυλόφουρνο, γλυκών και ντόπιου κρέατος,  τα Εννιάμερα της Παναγίας στις 23 Αυγούστου στην ομώνυμη εκκλησία στο Μεγάλο Χωριό, του Αϊ-Γιάννη του Θερμαστή στις 29 Αυγούστου. Αυτή τη μέρα όλοι έτρωγαν σταφύλια, φραγκόσυκα και αχινούς και αν κατανάλωναν οτιδήποτε άλλο θα πάθαιναν «Θέρμη», εξ ου και το προσωνύμιο του Αγίου «Θερμαστής».

Χαρακτηριστικό είναι και εδώ το πανάρχαιο έθιμο του Κλείδωνα όπου οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές στις πλατείες και περνάνε πηδώντας από πάνω τους για να εξαγνιστούν από τα κακά πνεύματα.

comments powered by Disqus
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2018 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ