Μοιράσου το


Η Κως, το νησί του Ιπποκράτη, με τα σημαντικότατα ιστορικά αξιοθέατα, τον οργανωμένο τουρισμό, τις πανέμορφες παραλίες, τα γραφικά χωριά και τα δημοφιλή τουριστικά  θέρετρα, έχει πολλά και αξιόλογα πανηγύρια στα οποία αναβιώνουν παλαιά ήθη και έθιμα.

Στο πανηγύρι του Άγιου Γεωργίου στις 23 Απριλίου στο Πυλί διοργανώνονται ιπποδρομίες, την ίδια ημέρα στο Ασφενδίου, μέσα στο δασάκι, προσφέρονται τοπικοί πεντανόστιμοι μεζέδες και στις 15 Αυγούστου στην Κέφαλο οι ντόπιοι μαγειρεύουν πεντανόστιμη  γίδα βραστή με πιλάφι για τους πανηγυριώτες.

Τα πανηγύρια όμως δεν σταματάνε εδώ :

πανηγυρίζουμε ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, στις 29 Ιουνίου ανήμερα των Αγίων Αποστόλων, ο γλυκός Δεκαπενταύγουστος γιορτάζεται θεαματικά στην Αντιμάχεια, στις 28 Αυγούστου στο Μαστιχάρι η πανήγυρη του Αγίου Ιωάννη και στις 8 Σεπτεμβρίου στην Καρδάμαινα γιορτάζονται  τα Γενέθλια της Θεοτόκου. Εδώ και ο «χορός της κούπας» ένα από τα μακροβιότερα έθιμα του νησιού:

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή, παλιά, έστελνε από την παραμονή στην Κω τον «Καλόγερο» (έτσι λέγεται και σήμερα ο νεωκόρος) με το καλύτερο άλογο, για να φέρει το Δεσπότη η είδηση του ερχομού του οποίου αναγγέλλονταν χαρμόσυνα με κωδωνοκρουσίες. Οι ιερείς με τους Δημογέροντες και άλλους προύχοντες υποδέχονταν με σεβασμό τον Ιεράρχη ο οποίος διανυκτέρευε στο σπίτι του Αρχιερατικού Επιτρόπου. Το πρωί στο πανηγύρι, πήγαιναν οι δάσκαλοι με τα «δασκαλόπουλα», οι προύχοντες και ο υπόλοιπος κόσμος.

Μέχρι σήμερα, μετά τη θεία λειτουργία, στρώνονται οι «Τράπεζες»με άφθονα φαγητά,  κρασιά, χορό και γλέντι. Οι επίτροποι παραλαμβάνουν αρνιά, ερίφια, όρνιθες, ασημικά, χρυσαφικά, τα τάματα στοργής για τον Άγιο. Το φαγητό είναι τα παραδοσιακά «πιτταρίδια», (ζυμαρικό σαν μακρόστενες χυλοπίτες με κοκκινιστό κρέας κατσίκας).

Κατόπιν αρχίζει ο χορός της «Κούπας» ένας κλασικός νησιώτικος «ίσος» τον οποίο «σέρνει»  ο παπάς κρατώντας μια κούπα, ένα πανέρι ψάθινο, ακολουθούμενος από τους επιτρόπους. Όταν ένα ζευγάρι θέλει να χορέψει, βγαίνει μπροστά, η γυναίκα παίρνει την κούπα, πήγαινε στη κορυφή, ο άντρας  ρίχνει μέσα χαρτονομίσματα πιάνοντας την με το ένα χέρι και με το άλλο τους υπολοίπους. Το κάθε ζευγάρι, αφού χορεύει το γύρο του, δίνει τη θέση του στο επόμενο που παίρνει την κούπα με την ίδια διαδικασία.

Στην Κω διοργανώνονται τα καλοκαίρια γιορτές οι οποίες αφορούν χαρακτηριστικά τοπικά προϊόντα ή αλιεύματα:

Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου πραγματοποιείται στο «Μαστιχάρι» η Γιορτή του Κρασιού, ενώ το πρώτο δεκαπενθήμερο του ίδιου μήνα πραγματοποιούνται η Γιορτή του Ψαριού και η Γιορτή του Μελιού στην Κέφαλο και στην Αντιμάχεια αντίστοιχα. Το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου διοργανώνεται η Γιορτή της Μαρίδας στην Καρδάμαινα και οι Απόκριες γιορτάζονται λαμπρά με παρελάσεις φανταχτερών αρμάτων στην Αντιμάχεια και στο Πυλί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
comments powered by Disqus
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2024 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ