Μοιράσου το


Η Νίσυρος είναι ένα θαυμαστό, αρχέγονο γλυπτό από λάβα το οποίο δημιούργησε το μοναδικό ενεργό ηφαίστειο της Ελλάδας στο Ανατολικό Αιγαίο. Σμιλεύτηκε με μαύρη λάβα, άσπρη ελαφρόπετρα και κόκκινη σκουριά, που είναι τα υλικά με τα οποία κτίστηκαν τα σπίτια της ,τα ιερά και τα κάστρα της. Άγριο αλλά και γαλήνιο τοπίο, γραφικά χωριά, παράξενα χρώματα με τα οποία το ηφαίστειο έχει ντύσει τη γη, φιλόξενοι κάτοικοι.

Η Νίσυρος προσφέρει πολλά δώρα, με πολυτιμότερο όλων το ότι σε καλεί να γίνεις εξερευνητής και κοινωνός όμορφων εθίμων και γιορτών.

Το νησί βρίθει από εκδηλώσεις και πανηγύρια κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Το βιολί, το σαντούρι και το λαούτο, οι μπουκουνιές, ο καπαμάς, τα πιτθιά, οι δίπλες, οι λουκουμάδες, τα φοινίκια, οι κουραμπιέδες, οι παστελλαριές δίνουν ξεχωριστό χρώμα στις γιορτές και στα πανηγύρια των κατοίκων της Νισύρου και αποτελούν μια επιπλέον απόλαυση για τον επισκέπτη.

Οι Νισύριοι λατρεύουν το χορό και το τραγούδι, τα οποία συνοδεύουν πάντοτε τις καταπληκτικές γιορτές τους. Ο Πολιούχος του νησιού Άγιος Νικήτας γιορτάζεται στις 21 Ιουνίου. Στις 27 Ιουλίου γίνεται το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα και στις 23 Αυγούστου η γιορτή για την Παναγία τη Κυρά.

Στην καρδιά του καλοκαιριού αναβιώνει το έθιμο του παραδοσιακού γάμου με τριήμερο, τρικούβερτο  γλέντι.

Το πανηγύρι της Παναγιάς της Σπηλιανής το Δεκαπενταύγουστο είναι το πιο έντονο και δημοφιλές του νησιού. Οι Νισύριοι έχουν συνθέσει δικά τους εγκώμια και στο τέλος της ακολουθίας του Εσπερινού ψάλλεται ένα μοιρολόι που θυμίζει την Μεγάλη Παρασκευή. Μετά την ακολουθία προσφέρεται νηστίσιμο δείπνο και παραδοσιακοί λουκουμάδες. Κατά την ακολουθία του Όρθρου γίνεται το κόλλυβο της Παναγίας με την συνοδεία μοιρολογιών από τις «εννιαμερίτισσες» που έχουν φέρει και τα υλικά για το κόλλυβο. Οι «εννιαμερίτισσες» είναι γυναίκες που έχουν κάνει τάμα να περάσουν εννιά μερόνυχτα προσευχής στα κελιά της μονής, προσφέροντας διάφορες εργασίες για την καθαριότητα και προετοιμασία του μοναστηριού κατά τη διάρκεια του πανηγυριού. Μετά το τέλος της λειτουργίας το κόλλυβο μεταφέρεται μαζί με την εικόνα της Παναγίας και με τη συνοδεία πομπής των πανηγυριωτών από το Ηγουμενείο στην τραπεζαρία της μονής, όπου παρατίθεται πάνδημο γεύμα. Μετά το τέλος του γεύματος κάθε προσκυνητής ασπάζεται τη θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς, δέχεται από τον ιερέα κόλλυβα και αφήνει τον οβολό του.

Στις διάφορες γιορτές και πανηγύρια οι κάτοικοι φορούν τις παραδοσιακές φορεσιές τους, την βράκα οι άνδρες και το κεντημένο πουκάμισο οι γυναίκες.

comments powered by Disqus
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2024 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ