Μοιράσου το


Στη μοναδικής ομορφιάς Μήλο, με το ιδιαίτερο φως, τη χαρακτηριστική γεωμορφία, τον άνεμο και το απέραντο γαλάζιο, την Τρίτη μετά το Πάσχα επιβιώνει ένα συγκινητικό έθιμο: η «Τρίτη των σκολώ». Εκείνη την ημέρα, οι κάτοικοι του νησιού συγκεντρώνονται στην εκκλησία και προσεύχονται για την ανάπαυση των ψυχών των νεκρών. Στη συνέχεια οι καμπάνες των εκκλησιών ηχούν χαρμόσυνα, οι εικόνες λιτανεύονται στους δρόμους των χωριών, ενώ στο νεκροταφείο τελείται τρισάγιο στους τάφους.

Ένα άλλο πασχαλινό έθιμο της Μήλου είναι αυτό του «μπαρουτιού». Σε δύο αντικριστούς οικισμούς στον Τριοβάσαλο και στον Πέρα Τριοβάσαλο, το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα, οι κάτοικοι συγκεντρώνονται στις αυλές των εκκλησιών του Άγιου Σπυρίδωνα και του Άγιου Γεωργίου και αφού κάψουν τον Ιούδα, ο οποίος έχει «κρεμαστεί» από το πρωί, οι καμπάνες σημαίνουν τρεις φορές. Μόλις ακουστεί ο τρίτος κτύπος και οι δυο πλευρές αρχίζουν να πετάνε δυναμίτιδες που «σκάνε» στον αέρα ενώ συγχρόνως φωνάζουν και τη λέξη «άλειμμα». Μετά τη θορυβώδη αυτή μάχη ακολουθεί ξεφάντωμα με παραδοσιακή μουσική, νόστιμους μεζέδες και μηλέϊκο κρασί.

Η  Παναγία, θαυματουργή κι εδώ, τιμάται στα πανηγύρια που στήνονται στο νησί με νησιώτικους μεζέδες, ντόπιο κρασί και τοπική λαϊκή μουσική:

  • Στις 14 Αυγούστου, στη Ζεφυρία το πανηγύρι της Παναγίας Πορτιανής, πολιούχου του νησιού.
  • Το Δεκαπενταύγουστο  το πανηγύρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Αδάμαντα.

Πενήντα έξη ημέρες μετά το Πάσχα γιορτάζεται η κινητή εορτή των Αγίων Πάντων, στις Κατακόμβες.

Στις 19 Ιουλίου, παραμονή της γιορτής του Προφήτη Ηλία γλεντάμε σε πανηγύρια στο Χάλακα και στην Κώμια.

Στις 26 Ιουλίου, γίνεται το πανηγύρι  της Αγίας Παρασκευής, στον Αδάμαντα.

Στις 8 Σεπτεμβρίου, στο Γενέθλιο της Θεοτόκου, γίνεται το κεφάτο πανηγύρι της Παναγίας της Κορφιάτισσας, στην Πλάκα και στις 26 Σεπτεμβρίου το πανηγύρι  του Αϊ-Γιάννη, στο Χάλακα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
comments powered by Disqus
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2024 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ