Ντοματοκεφτέδες με Λιαστή Ντομάτα
Δυσκολία
3/10
Μοιράσου το

Νταϊάνα Κόχυλα
Τη συνταγή αυτή θα τη βρείτε στο βιβλίο AegeanCuisine

Υλικά

  • 10 λιαστές ντομάτες, μουλιασμένες και χοντροκομμένες
  • 2 φλιτζ. χλιαρό νερό, 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζ. τριμμένη γραβιέρα Τήνου
  • ½ φλιτζ. ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, όσο θέλουμε
  • 2/ 3 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 μεγάλα αυγά, ελαφρά χτυπημένα,
  • Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση

 

  • Μουλιάζουμε τις ντομάτες σε νερό μέχρι να φουσκώσουν και να μαλακώσουν, για 1 ώρα περίπου.
  • Τις στραγγίζουμε και φυλάμε το νερό.
  • Τις χοντροκόβουμε.
  • Σε ένα μικρό μπολ αναμειγνύουμε τις λιαστές ντομάτες με το κρεμμύδι, το τυρί και τον άνηθο.
  • Αλατοπιπερώνουμε.
  • Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και 2/3 φλιτζανιού από το νερό και φτιάχνουμε έναν πυκνό χυλό.
  • Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά με το μείγμα ντομάτας, για να ομογενοποιηθεί.
  • Προσθέτουμε περισσότερο υγρό ή αλεύρι εάν χρειαστεί για να αποκτήσει σώμα το μείγμα.
  • Ζεσταίνουμε περίπου 2-3 εκ. ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαρύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Μόλις το λάδι φτάσει τους 190οC, ρίχνουμε μια κουταλιά τη φορά από το μείγμα των κεφτέδων μέσα στο καυτό λάδι.
  • Τηγανίζουμε 3-4 ντοματοκεφτέδες γυρίζοντάς τους μία φορά, μέχρι να χρυσίσουν και από τις δύο πλευρές.
  • Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί.
  • Τους σερβίρουμε ζεστούς.

 

 

Στην Τήνο οι λιαστές ντομάτες είναι μια απολαυστική τοπική σπεσιαλιτέ και ένα υλικό που χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές. Σε ένα τοπικό πιάτο τηγανίζονται απλά σε χυλό, ενώ σε άλλα πιάτα όπως στην παρακάτω συνταγή παντρεύονται με τοπικά βότανα και τυρί.

 

comments powered by Disqus
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2024 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ