Μοιράσου το


Το μέλι είναι το αρχαιότερο γλυκαντικό και τα καλύτερα ελληνικά μέλια παράγονται στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου. Το κλίμα του Ν. Αιγαίου είναι ιδανικό για την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας μελιού. Κατά τη διάρκεια του ηλιόλουστου χρόνου πάνω από 400 αρωματικά φυτά προσελκύουν τις μέλισσες με την πολύτιμη γύρη τους. Σε αυτή την άγρια χλωρίδα, εξαιρετική τροφή για τις μέλισσες, οφείλει το νησιώτικο μέλι την τόσο υψηλή του ποιότητα. Ανάλογα με την εποχή οι κυψέλες μεταφέρονται στα σημεία που ανθίζουν το θυμάρι, το ρείκι, το πεύκο, αμέτρητα λουλούδια κ.λπ.

Το θυμαρίσιο μέλι είναι το πιο φημισμένο, κάτι που οφείλεται όχι τόσο στην ποιότητα, όσο στη σπανιότητά του. Είναι άλλωστε και το πιο ακριβό. Μία κυψέλη παράγει περίπου 5 κιλά θυμαρόμελο, ενώ γύρω στα 20 κιλά πευκόμελο.

Πολλά νησιά είναι γνωστά για την ποιότητα του θυμαρίσιου μελιού τους, όπως η Κως (ιδίως στην Αντιμαχία), η Κάρπαθος, η Κάλυμνος, η Σύμη, η Αστυπάλαια, οι Λειψοί, η Τήλος, η Χάλκη, η Ψέριμος και τέλος, φυσικά, η Ρόδος. Στις Κυκλάδες η Κύθνος, η Τήνος, η Ηρακλειά, η Αμοργός, η Πάρος, η Νάξος, η Σίφνος, η Σύρος και η Σίκινος φημίζονται για το εξαιρετικό μέλι τους.

Αν και το θυμαρίσιο μέλι θεωρείται «καλύτερο», το πευκόμελο, το οποίο είναι το πιο σημαντικό εμπορικά, περιέχει πολύ περισσότερα αντιοξειδωτικά. Σε μια πρόσφατη μελέτη μάλιστα του μελιού της Ρόδου από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, βρέθηκε ότι είναι το πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά από όλα τα υπόλοιπα ελληνικά μέλια.

Μόνο στα Δωδεκάνησα υπάρχουν πάνω από 300 μελισσοκόμοι, μέλη του Συνδέσμου Μελισσοπαραγωγών. Σίγουρα υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι τόσοι που απλώς παράγουν μέλι για προσωπική χρήση. Δεν υπάρχει νησί, ή και βραχονησίδα, που να μην έχει τις κυψέλες του.

comments powered by Disqus
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2024 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ