Μελαχρινό
Δυσκολία
3/10
Μοιράσου το

Δημήτρης Ευαγ. Παπαδόπουλος

Υλικά

  • 20 αυγά φρέσκα
  • 700 γρ. ζάχαρη
  • 700 γρ. καρύδι ψιλοκομμένο
  • 350 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλλα
  • 1 κουταλάκι γαρύφαλλο
  • 2 κουταλάκια κακάο
  • 1/2 φλιτζάνι κίτρο νάξου

Για το σιρόπι:
6 φλιτζάνια ζάχαρη
4 φλιτζάνια νερό

Εκτέλεση

 

  • Χωρίζουμε τα αυγά (κρόκους-ασπράδια), μέσα στα κροκάδια βάζουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά μέχρι να φουσκώσει το μίγμα (περίπου 10 λεπτά), προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, το κακάο και συνεχίζουμε το χτύπημα ρίχνοντας λίγο λίγο το κίτρο.
  • Μόλις τελειώσουμε, σε άλλη λεκανίτσα χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα.
  • Έχουμε ανακατέψει το καρύδι με τη φρυγανιά και αρχίζουμε να προσθέτουμε στο μίγμα με τα υπόλοιπα υλικά εναλλάξ μια μαρέγκα μια καρύδι ενώ ανακατεύουμε ελαφρά.
  • Σερβίρουμε το γλυκό σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί Νο 36 και ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.
  • Μόλις κρυώσει το γλυκό, το κόβουμε, το καταβρέχουμε με λίγο κίτρο ποτό και το σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι που έχουμε ετοιμάσει με τα παραπάνω υλικά για το σιρόπι.
  • Το σιρόπι το βράζουμε 5 λεπτά και στο τέλος προσθέτουμε 1 κουταλία χυμό λεμόνι.
  • Σερβίρεται κατά προτίμηση με παγωτό καϊμάκι, φτιαγμένο από πρόβιο γάλα Νάξου.

 

Το μελαχρινό είναι ντόπια καρυδόπιτα από τη Νάξο και θα τη βρείτε στα ζαχαροπλαστεία του νησιού.

comments powered by Disqus
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2024 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ