Μαυρομάτικα με Μαϊντανό και Καραμελωμένα Κρεμμύδια
Δυσκολία
3/10
Μοιράσου το

Νταϊάνα Κόχυλα
Τη συνταγή αυτή θα τη βρείτε στο βιβλίο AegeanCuisine

Υλικά

  • 250 γρ. ξερά μαυρομάτικα φασόλια, διαλεγμένα και ξεπλυμένα
  • Αλάτι, όσο θέλουμε
  • ½ φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο,
  • 2-4 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί, ανάλογα με την προτίμηση
  • 1/ 3 φλιτζ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
  • 2 μέτρια κρεμμύδια πολύ ψιλοκομμένα

Για το γαρνίρισμα:
4-6 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
6 φλιτζ. χοντροκομμένο κρεμμύδι


Εκτέλεση

 

  • Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαρύ αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε το κρεμμύδι.
  • Κατεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και να πάρουν χρυσοκαφετί χρώμα, για 20-30 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το τηγάνι και αφήνουμε στην άκρη.
  • Βάζουμε τα μαυρομάτικα φασόλια σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό ώστε να καλυφθούν κατά 8 εκ. Βάζουμε να πάρουν βράση.
  • Στραγγίζουμε και βάζουμε πίσω στην κατσαρόλα με φρέσκο νερό που να τα καλύπτει.
  • Βάζουμε να πάρουν βράση, κατεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζουμε μέχρι να γίνουν τρυφερά αλλά να μη λιώσουν, για 45 λεπτά.
  • Πέντε λεπτά πριν βγάλουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αλατίζουμε.
  • Βγάζουμε και σουρώνουμε.
  • Βάζουμε τα μαυρομάτικα σε ένα μπολ σερβιρίσματος και ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο, το ξίδι, τον μαϊντανό και τα κομμένα κρεμμύδια.
  • Βάζουμε από πάνω τα καραμελωμένα κρεμμύδια.
  • Σερβίρουμε αμέσως.

 

 

Τα μαυρομάτικα φασόλια είναι ένα σημαντικό όσπριο στην κουζίνα των Δωδεκανήσων. Το απολαμβάνουμε φρέσκο σε πολλά καλοκαιρινά πιάτα και ξερό σε αντίστοιχο αριθμό χειμωνιάτικων πιάτων. Αυτό είναι ένα παλιό, κλασικό πιάτο από την μικροσκοπική Νίσυρο.

 

comments powered by Disqus
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2024 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ