Μαύρο Πιλάφι με Σουπιά
Δυσκολία
3/10
Μοιράσου το

Νταϊάνα Κόχυλα
Τη συνταγή αυτή θα τη βρείτε στο βιβλίο AegeanCuisine

Υλικά

  • 2 μεγάλες φρέσκες σουπιές 500 γρ. περίπου
  • ½ φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • ½ φλιτζ. ξίδι
  • ½ φλιτζ. λευκό κρασί
  • 3 φλιτζ. νερό
  • 2 φλιτζ. μακρύκοκκο ρύζι
  • Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση

 

  • Καθαρίζουμε τις σουπιές:
  • Αφαιρούμε τα πλοκάμια και καθαρίζουμε.
  • Από το εσωτερικό της κοιλότητας της σουπιάς, αφαιρούμε τους σάκους με το μελάνι και τους βάζουμε σε ένα μικρό μπολ με νερό.
  • Βγάζουμε και πετάμε τα εντόσθια και τον χόνδρο από την κοιλότητα.
  • Κόβουμε τη σουπιά σε λωρίδες ή ροδέλες.
  • Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο, για 6-7 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τη σουπιά και τη δάφνη και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας, μέχρι να αρχίσει η σουπιά να αλλάζει χρώμα.
  • Ρίχνουμε το ξίδι και το κρασί.
  • Μόλις αρχίσουν να τσιτσιρίζουν, ρίχνουμε το νερό.
  • Αφήνουμε να πάρει βράση, κατεβάζουμε τη φωτιά σε χαμηλή και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά περίπου, ή μέχρι η σουπιά να κρατάει στο δόντι.
  • Προσθέτουμε το μελάνι και το ρύζι και ανακατεύουμε καλά.
  • Αλατοπιπερώνουμε.
  • Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά περίπου σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι και η σουπιά να γίνει πολύ τρυφερή.
  • Βγάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει λίγο το φαγητό και σερβίρουμε.

 

 

Οι Έλληνες νησιώτες μάγειρες ανέκαθεν γνωρίζον ότι το μελάνι της σουπιάς και του καλαμαριού είναι από τις πιο νόστιμες πρώτες ύλες καθώς ταιριάζει απόλυτα φυσικά με το ρύζι. Μονό οι φρέσκες σουπιές έχουν ακόμα τους σάκους τους με το μελάνι, γιατί όταν συσκευάζονται και καταψύχονται οι σάκοι τους σπάνε. Παρ’ όλα αυτά, το μελάνι πωλείται μερικές φόρες ξεχωριστά σε μικρά πακετάκια σε καταστήματα με ειδικά γκουρμέ προϊόντα. 

comments powered by Disqus
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2024 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ