Ματσάτα και Κόκορας με Λαδοτύρι
Δυσκολία
3/10
Μοιράσου το

Νταϊάνα Κόχυλα
Τη συνταγή αυτή θα τη βρείτε στο βιβλίο AegeanCuisine

Υλικά

  • 2/ 3 φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κόκορα ελευθέρας βοσκής, πλυμένο, καθαρισμένο και κομμένο σε 8 μερίδες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
  • 4 φρέσκες σφιχτές ντομάτες, τριμμένες
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 πρέζα γαρίφαλα,
  • Αλάτι και πιπέρι, όσο θέλουμε
  • 500 γρ. ματσάτα, ή ταλιατέλες
  • ½ φλιτζ. τριμμένο λαδοτύρι Φολεγάνδρου, ή άλλο σκληρό τυρί από το Αιγαίο για τρίψιμο
Εκτέλεση

 

  • Σε μια μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, και καβουρδίζουμε τις μερίδες του κόκορα, με την πέτσα προς τα κάτω, μέχρι να ροδίσουν.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε, μέχρι να μαλακώσει.
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι.
  • Ρίχνουμε αρκετό νερό ώστε να φτάσει περίπου στα 2/3 της κατσαρόλας.
  • Σκεπάζουμε και βάζουμε να πάρει βράση.
  • Κατεβάζουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, μέχρι ο κόκορας να είναι τρυφερός όταν τον τρυπάμε με το πιρούνι, 1 με 1 ½ ώρα περίπου.
  • Μόλις ο κόκορας είναι σχεδόν έτοιμος, βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει και, μόλις βράσει, ρίχνουμε τα ζυμαρικά.
  • Τα μαγειρεύουμε μέχρι να κρατάνε στο δόντι ή λίγο πιο μαλακά.
  • Τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε μαζί με λίγο ελαιόλαδο.
  • Για το σερβίρισμα, βάζουμε τα ζυμαρικά σε μια πιατέλα ή σε ατομικά πιάτα, τον κόκορα και τη σάλτσα από πάνω και τρίβουμε αρκετό λαδοτύρι από πάνω.

 

Τα Ελληνικά νησιά έχουν απροσδόκητα πλούσια κληρονομιά σε συνταγές ζυμαρικών, με τοπικές σπεσιαλιτέ, σχήματα και ποικιλίες που μπορούμε να βρούμε σχεδόν παντού. Τα ματσάτα, η τοπική σπεσιαλιτέ της Φολέγανδρου, είναι ένα από τα πολλά επίπεδα ζυμαρικά με σχήμα σαν κορδέλας.

comments powered by Disqus
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2024 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ