Μακαρούνα του Πασά
Δυσκολία
3/10
Μοιράσου το

Νταϊάνα Κόχυλα
Τη συνταγή αυτή θα τη βρείτε στο βιβλίο AegeanCuisine

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 7 μεγάλα αυγά
  • ½ φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 6 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
  • 650 γρ. χοιρινό κιμά
  • 650 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • Αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε
  • 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 250 γρ. ξερή ντόπια μυζήθρα από την Κω ή άλλη ωριμασμένη μυζήθρα νησιού του Αιγαίου, ψιλοτριμμένη
Εκτέλεση

 

  • Αναμειγνύουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο.
  • Σπάμε τα αυγά στη λακκούβα.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  • Με ένα πιρούνι, δουλεύουμε το αλεύρι μέσα στο υγρό μέχρι να σχηματιστεί μια κολλώδης ζύμη.
  • Ζυμώνουμε μέσα στο μπολ με τα χέρια και μεταφέρουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια για να τη ζυμώσουμε κι άλλο, μέχρι να γίνει μαλακιά και σχετικά σφιχτή.
  • Τη βάζουμε σε ένα λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε με μια πλαστική μεμβράνη.
  • Αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Στο μεταξύ, λιώνουμε το μισό βούτυρο σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τους κιμάδες μέχρι να αρχίζουν να αλλάζουν χρώμα.
  • Προσθέτουμε τα κρεμμύδια.
  • Ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε μέσα και την κανέλα.
  • Μαγειρεύουμε μέχρι ο κιμάς να πάρει χρυσοκαφετί χρώμα, για 12 λεπτά.
  • Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσει.
  • Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 40 εκ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180oC.
  • Μοιράζουμε τη ζύμη σε τέσσερις ίσες μπάλες.
  • Αλευρώνουμε λίγο μια επιφάνεια εργασίας.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη σε τέσσερα φύλλα, στο ίδιο μέγεθος με το ταψί.
  • Κόβουμε κάθε φύλλο ζύμης σε τέσσερις λωρίδες 10 εκ.
  • Βουτάμε κάθε λωρίδα μέσα στο νερό φορώντας γάντια σιλικόνης ή με μια τρυπητή κουτάλα μέχρι να αλλάξει ελαφρά χρώμα, όπως τα ζυμαρικά, για 2 λεπτά.
  • Τις βγάζουμε και τις στραγγίζουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι.
  • Τοποθετούμε τέσσερις λωρίδες επικαλυπτόμενες στον πάτο του βουτυρωμένου ταψιού.
  • Πασπαλίζουμε από πάνω το 1/3 του κιμά.
  • Ρίχνουμε από πάνω το 1/3 του τυριού.
  • Επαναλαμβάνουμε με άλλες τέσσερις λωρίδες ζύμης, μια στρώση κιμά και μια στρώση τυρί.
  • Τοποθετούμε άλλες τέσσερις λωρίδες ζύμης, τον υπόλοιπο κιμά και το υπόλοιπο τυρί.
  • Ολοκληρώνουμε με τις υπόλοιπες τέσσερις λωρίδες ζύμης, πιέζοντάς τις λίγο στις άκρες για να σφραγίσουν.
  • Χαράζουμε σε μερίδες την επιφάνεια της πίτας.
  • Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το ρίχνουμε πάνω από την πίτα.
  • Βάζουμε στον φούρνο.
  • Μόλις η ζύμη πάρει χρυσοκαφετί χρώμα, ρίχνουμε τον ζωμό και το γάλα στην επιφάνεια.
  • Ψήνουμε για 35-40 λεπτά περίπου, μέχρι να χρυσίσει η ζύμη και να γίνει η γέμιση.
  • Βγάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.

 

 

Στην Κω, χρειάζεται μια ασυνήθιστη τεχνική κατά την προετοιμασία της ζύμης: ποσάρεται λίγο πριν το ψήσιμο ώστε το τελικό προϊόν να είναι κάτι μεταξύ ζυμαρικού και φύλλου.

 

comments powered by Disqus
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2024 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ