Λάχανο Λεμονάτο με Λούζα και Μάραθο
Δυσκολία
3/10
Μοιράσου το

Νταϊάνα Κόχυλα
Τη συνταγή αυτή θα τη βρείτε στο βιβλίο AegeanCuisine

Υλικά

  • 1 μέτριο λάχανο, καθαρισμένο και χοντροτριμμένο
  • ½ φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 φουσκωτό κ.γ. μαραθόσπορους, αλεσμένους σε μύλο μπαχαρικών ή κοπανισμένους σε γουδί με γουδοχέρι
  • 2/ 3 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί Σύρου
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, όσο θέλουμε
  • 150 γρ. λούζα καθαρισμένη και ψιλοκομμένη
  • Ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια
  • 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο άγριο μάραθο
Εκτέλεση

 

  • Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά το τριμμένο λάχανο.
  • Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουμε το λάχανο, το σκόρδο και τους μαραθόσπορους, ανακατεύοντας πότε πότε, για 5-6 λεπτά, ή μέχρι το λάχανο να μαραθεί και να μειωθεί σε όγκο κατά το ήμισυ.
  • Προσθέτουμε το κρασί και αλατοπιπερώνουμε.
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, κατεβάζουμε τη φωτιά σε χαμηλή και σιγοβράζουμε το λάχανο για 15 λεπτά περίπου.
  • Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε μέσα και τη λούζα.
  • Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5 λεπτά περίπου.
  • Στο μεταξύ, χτυπάμε μαζί με σύρμα το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και το αλεύρι.
  • Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε, κατεβάζουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 7 λεπτά ακόμα, για να εξαλειφθεί η γεύση του αλευριού.
  • Προσθέτουμε τα κομμένα φύλλα μάραθου και σερβίρουμε αμέσως.

 

 

Το πιάτο αυτό είναι μια παραλλαγή ενός παραδοσιακού πιάτου που συνήθως θέλει χοιρινό λουκάνικο Σύρου. Εδώ, η τοπική λούζα αντικαθιστά το λουκάνικο για μια πιο κομψή απόδοση του πιάτου. Κάποιες επιπρόσθετες αλλαγές είναι η χρήση ξύσματος λεμονιού, σκόρδου και ντόπιου λευκού κρασιού.

 

comments powered by Disqus
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2024 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ