- Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά το τριμμένο λάχανο.
- Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουμε το λάχανο, το σκόρδο και τους μαραθόσπορους, ανακατεύοντας πότε πότε, για 5-6 λεπτά, ή μέχρι το λάχανο να μαραθεί και να μειωθεί σε όγκο κατά το ήμισυ.
- Προσθέτουμε το κρασί και αλατοπιπερώνουμε.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, κατεβάζουμε τη φωτιά σε χαμηλή και σιγοβράζουμε το λάχανο για 15 λεπτά περίπου.
- Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε μέσα και τη λούζα.
- Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5 λεπτά περίπου.
- Στο μεταξύ, χτυπάμε μαζί με σύρμα το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και το αλεύρι.
- Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε, κατεβάζουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 7 λεπτά ακόμα, για να εξαλειφθεί η γεύση του αλευριού.
- Προσθέτουμε τα κομμένα φύλλα μάραθου και σερβίρουμε αμέσως.
Το πιάτο αυτό είναι μια παραλλαγή ενός παραδοσιακού πιάτου που συνήθως θέλει χοιρινό λουκάνικο Σύρου. Εδώ, η τοπική λούζα αντικαθιστά το λουκάνικο για μια πιο κομψή απόδοση του πιάτου. Κάποιες επιπρόσθετες αλλαγές είναι η χρήση ξύσματος λεμονιού, σκόρδου και ντόπιου λευκού κρασιού.