- Ζεσταίνουμε ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαρύ τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180oC.
- Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί και αναμειγνύουμε το κουνουπίδι, τις πατάτες, τα κρεμμύδια και τις ντομάτες, απλώνοντας το μείγμα ομοιόμορφα.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Αλατοπιπερώνουμε.
- Ψήνουμε τα λαχανικά για 1 ώρα περίπου, ή μέχρι το κουνουπίδι και οι πατάτες να είναι τρυφερές.
- Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.
Ένα από τα πιο δυναμικά στοιχεία της Ελληνικής νησιώτικης μαγειρικής είναι ο πλούτος της σε ασυνήθιστα πιάτα με λαχανικά. Ακόμα και πεζά χειμωνιάτικα λαχανικά όπως είναι το κουνουπίδι και οι πατάτες μετατρέπονται σε νόστιμα γεύματα με τη βοήθεια του ελαιολάδου και της ντόπιας ντομάτας.