Κουκοφρουτάλια (Ομελέτα με Κουκιά και Χοιρινά Λουκάνικα)
Δυσκολία
3/10
Μοιράσου το

Νταϊάνα Κόχυλα
Τη συνταγή αυτή θα τη βρείτε στο βιβλίο AegeanCuisine

Υλικά

  • 500 γρ. φρέσκια κουκιά
  • 200 γρ. φρέσκο ντόπιο χοιρινό λουκάνικο ή οποιοδήποτε ήπιο φρέσκο χοιρινό λουκάνικο κομμένο
  • 3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 5 μεγάλα αυγά
  • 1-2 κ.γ. ξερό δυόσμο ή μαντζουράνα, ανάλογα με την προτίμηση
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, όσο θέλουμε
Εκτέλεση

 

  • Πλένουμε τα κουκιά και τα στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι.
  • Τα ζεματάμε για 5-7 λεπτά και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό.
  • Σε ένα βαρύ τηγάνι σε χαμηλή φωτιά ροδίζουμε το λουκάνικο.
  • Σουρώνουμε όλο το λίπος του λουκάνικου από το τηγάνι εκτός από 1 κουταλιά.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα κουκιά.
  • Σκεπάζουμε και σοτάρουμε μέχρι τα κουκιά να είναι τρυφερά, για 8-10 λεπτά.
  • Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και καρυκεύουμε με το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι.
  • Ρίχνουμε το μείγμα στο τηγάνι, γέρνοντας το τηγάνι ώστε να καλύψουμε τα κουκιά και να απλωθούν τα αυγά ομοιόμορφα στο σκεύος.
  • Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά.
  • Μετά από 4-5 λεπτά, ή μόλις ψηθεί η ομελέτα από την κάτω πλευρά, την αναποδογυρίζουμε χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο πιάτο.
  • Ξαναβάζουμε την ομελέτα στο τηγάνι να ψηθεί και από την άλλη πλευρά, για 3-4 λεπτά.
  • Την βάζουμε σε ένα πιάτο και σερβίρουμε.

 

 

Η φρουτάλια ή φουρτάλια είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της Άνδρου και της γειτονικής Τήνου. Είναι μια πολύ πλούσια και χορταστική ομελέτα. Στις πιο κοινές εκδοχές της ομελέτας αυτής συνηθίζονται οι πατάτες και τα ντόπια λουκάνικα, ενώ συχνές προσθήκες είναι και τα κουκιά, τυριά και άλλα παστά κρέατα. Η φρουτάλια σερβίρεται σαν ένα γρήγορο και εύκολο γεύμα αλλά και ως μεζές.

 

comments powered by Disqus
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2024 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ