Μοιράσου το


Ένα από τα πιο διάσημα τυριά στην Ελλάδα, η κοπανιστή με την χαρακτηριστική ροζέ απόχρωση είναι ένα μαλακό τυρί με έντονη πιπεράτη, καυτερή γεύση και το οποίο βρίσκουμε σε πολλά νησιά των Κυκλάδων. Ιδιαίτερα γνωστή είναι αυτή της Μυκόνου – η οποία έχει αναγνωριστεί, μάλιστα, και ως Π.Ο.Π.

Ο τρόπος παρασκευής παρουσιάζει διαφορές από νησί σε νησί, αλλά, κατά βάση, η κοπανιστή φτιάχνεται από αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα και φυσική πυτιά, στραγγίζει σε τσαντίλες και ωριμάζει σε πήλινα δοχεία ή μικρά βαρέλια για μήνες. Κατά την ωρίμανση, προστίθεται κι άλλο τυρί και το μείγμα ζυμώνεται περαιτέρω.

Στη Νάξο η κοπανιστή λέγεται τυροκαυτερή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
comments powered by Disqus
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2024 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ