Μοιράσου το


Όπως πολλά καλοκαίρια, έτσι και φέτος βρεθήκαμε για μία εβδομάδα, στο τέλος Αυγούστου, στη Σαντορίνη. Ομολογώ πως δεν ανήκω στους «οπαδούς» των κοσμικο-τουριστικών νησιών. Μόνο για τη Σαντορίνη κάνω μια εξαίρεση, πρώτον, γιατί είναι αδιαμφισβήτητα το ωραιότερο νησί της Μεσογείου και, δεύτερον, γιατί έχω τα μυστικά μου, που ξορκίζουν την πολυκοσμία και την άκρατη εμπορευματοποίηση της φυσικής ομορφιάς της. Μερικά από αυτά τα μυστικά θα ήθελα να μοιραστώ σήμερα μαζί σας, προσκαλώντας σας σε ένα σεπτεμβριάτικο Σαββατοκύριακο στο νησί «με τα πόσιμα γαλάζια ηφαίστεια». Βέβαια, το μεγάλο, διαχρονικό και καθοριστικό μυστικό μου δεν μπορούμε να το μοιραστούμε, γιατί πρόκειται για το σπίτι της Σοφίας και του Δημήτρη, των παλιών καλών φίλων μου, που ωριμάζουμε μαζί σαν τα καλά μπορντολέζικα κρασιά! Από τις βεράντες του, με θέα στην Καλντέρα, μόνο με τον Θεό δικαιούσαι να συνομιλείς.

Το δεύτερο μυστικό μου κρύβεται στους «Μπαξέδες», το οινοποιείο του Πάρι Σιγάλα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα θαυμάσια κρασιά του. Φέτος ανακαλύψαμε το γαστρονομικό μεζεδοπωλείο του, που λειτουργεί καθημερινά, αξιοποιώντας ευφάνταστα αλλά και παραδοσιακά συνάμα τους θησαυρούς των πρώτων υλών της Σαντορίνης και των Κυκλάδων γενικότερα. Καθισμένοι στις σκιερές αυλές με τις κληματαριές, απολαμβάνουμε την «άλλη Σαντορίνη» και βλέπουμε τον ήλιο να δύει καταμεσής των Κυκλάδων. Κάνουμε σπονδές με λευκά και κόκκινα εκλεκτά κρασιά, που σερβίρονται και με το ποτήρι, έτσι ώστε να μπορείς να κάνεις ατελείωτους συνδυασμούς. Φέτος ερωτευτήκαμε το ροζέ ΕΑΝ, από Μαυροτράγανο, που μόλις κυκλοφόρησε (Κτήμα Σιγάλα, τηλ. 22860-72.314, www.sigalas-wine.com).

Το τρίτο μυστικό μου, διαχρονικό και αυτό, είναι η «Σελήνη», που κουράστηκε από τη φασαρία στα Φηρά και φέτος διάλεξε μια πιο ήσυχη και ατμοσφαιρική περιοχή. Στον πανέμορφο Πύργο, λοιπόν, ανατέλλει φέτος η «Σελήνη» του Γιώργου Χατζηγιαννάκη με την αρωγή της σεφ Κωνσταντίνας Φάκλαρη. Σε ένα σοφιστικέ, κομψό περιβάλλον, με άψογο σέρβις -πρώτη φορά άκουσα τόσο καλή περιγραφή του κρασιού που θα πίναμε- και με την υπογραφή του Γιώργου Χατζηγιαννάκη φαρδιά πλατιά· ενός ανθρώπου σεμνού, ιδιαίτερα ευγενικού, που εκφράζεται σε χαμηλούς τόνους.

Η Σαντορίνη τού χρωστάει πολλά. Πριν από περίπου δύο δεκαετίες, όταν οι περισσότεροι πάλευαν με τις διεθνείς γεύσεις, εκείνος άνοιγε δρόμους με τη «Σελήνη», βάζοντας στο προσκήνιο το άνυδρο ντοματάκι, τη λευκή μελιτζάνα, το ιστορικό πλατό με τα κυκλαδίτικα τυριά (υπάρχει ακόμα στον κατάλογο) και το αγαπημένο μου τυραύγουλο κουνέλι του («Σελήνη», τηλ. 22860-22.249, www.selene.gr).

Το τέταρτο μυστικό μου είναι κρυμμένο στο οινοποιείο της Γαίας στον Μονόλιθο, στα λίγα βαρέλια που φιλοξενούν το πρώτο Vinsanto που θα κυκλοφορήσει σε 1 - 2 χρόνια, όπως μας είπε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος. Δοκιμάσαμε και είπαμε με μια φωνή: «Υπέροχο!». Εως τότε θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε το εξαιρετικό Ασύρτικο της Γαίας Wild Fermeneted και περιμένουμε τον φετινό Θαλασσίτη, που αναμένεται εξαιρετικός (Γαία Οινοποιητική, τηλ. 210-80.55.642, www.gaia-wines.gr).

Πηγή: Μερόπη Παπαδοπούλου Καθημερινή 12/09/10  

comments powered by Disqus
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2024 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ