Μοιράσου το

Μια συνταγή του Γιάννη Βάσιλα, μάγειρα στη ταβέρνα «Η Αξιώτισσα», δημοσιευμένη στο βιβλίο του Δημήτρη Ρουσσουνέλου, “Η Κοπανιστή. Το χθες, το αύριο και 43 συνταγές”.
Υλικά

Γλυκοπατάτες

Αγελαδινό βούτυρο

Κοπανιστή

Λούζα

Αλάτι και πιπέρι

Μαϊντανός

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις γλυκοπατάτες, τις τρυπάμε με πιρούνι και τις ψήνουμε σε δυνατό φούρνο μέχρι να είναι έτοιμες (ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθός τους, τις βγάζουμε όταν είναι μαλακές στο τρύπημα με το πιρούνι). Κόβουμε τη λούζα σε λεπτές φέτες και μετά σε μικρά καρέ και την ψήνουμε για λίγη ώρα, γύρω στα 10-15 λεπτά, στο φούρνο μέχρι να ροδίσει. Για μια γλυκοπατάτα σαν αυτή στη φωτογραφία χρησιμοποιήσαμε περίπου τρεις φέτες αλλαντικό. Βάζουμε στο μούλτι βούτυρο αγελαδινό καλής ποιότητας –εδώ χρησιμοποιήσαμε βούτυρο Νάξου- και κοπανιστή. Τα χτυπάμε μαζί να ανακατευτούν καλά σε αναλογία περίπου 4:1 (4 βούτυρο, 1 κοπανιστή). Αν θέλουμε πιο έντονη τη γεύση της κοπανιστής προσθέτουμε ανάλογα. Στη γλυκοπατάτα της φωτογραφίας που ήταν αρκετά μεγάλη βάλαμε 70 γραμμάρια βούτυρο και 30 γραμμάρια κοπανιστή. Κόβουμε τη γλυκοπατάτα στη μέση, αλατίζουμε, λίγο γιατί η λούζα και η κοπανιστή έχουν το αλατάκι τους, ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπεράκι, απλώνουμε το βούτυρο κοπανιστής, έπειτα τη ζεστή λούζα και τέλος πασπαλίζουμε με μαϊντανό.
comments powered by Disqus
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2024 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ