Φύλλα Καλύμνικα με Αυγολέμονο
Δυσκολία
3/10
Μοιράσου το

Συνταγή: Χαρίκλεια, Κάλυμνος

Υλικά

  • Αμπελόφυλλα (φύλλα) προβρασμένα
  • Λαχανόφυλλα προβρασμένα
  • 2-3 φλιτζ. ρύζι κίτρινο
  • 1-1,5 κιλό κιμά χοιρινό ή βοδινό (κατά προτίμηση χοιρινό)
  • 3-4 μεγάλα κρεμμύδια
  • 1 ντοματάκι
  • 3-4 κουτ. πελτέ
  • 3-4 κουτ. φυτίνη
  • Αλάτι, πιπέρι

Για το αυγολέμονο:
2-3 αυγά
Χυμός 2-3 λεμονιών
Ζωμός των μαγειρεμένων φύλλων από την κατσαρόλα

Εκτέλεση

 

  • Προβράζουμε τα αμπελόφυλλα όποτε θέλουμε πιο πριν και τα έχουμε στην κατάψυξη ώστε να τα χρησιμοποιούμε για φύλλα ανά πάσα στιγμή.
  • Την προηγούμενη μέρα πριν να φτιάξουμε τα φύλλα, βράζουμε τα λαχανόφυλλα και έπειτα τα βάζουμε στο ψυγείο ως την επόμενη μέρα.
  • Μια - δύο ώρες πριν την προετοιμασία βγάζετε τα λαχανόφυλλα από το ψυγείο και τα αμπελόφυλλα από την κατάψυξη.
  • Ξεκινάμε την ζύμη: Πλένουμε το ρύζι καλά καλά και το ρίχνουμε σε ένα μπολ.
  • Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα λιώνουμε στο μίξερ ώσπου να γίνουν χυλός.
  • Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τον κιμά στο μπολ μαζί με το ντοματάκι, τον πελτέ, την φυτίνη, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Αν είστε πιο μοντέρνες νοικοκυρές προσθέτετε στο μίγμα 2 κύβους Knorr λαχανικών διαλυμένα σε καυτό νερό.
  • Έπειτα βράζουμε νερό και ρίχνουμε μέσα τα αμπελόφυλλα σε δόσεις ώσπου να μαλακώσουν και να  μπορούν να τυλιχτούν.
  • Ξεκινάμε να τυλίγουμε την ζύμη με τα αμπελόφυλλα και τα λαχανόφυλλα και να τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα σε στρώματα.
  • Υπενθύμιση πως η ζύμη βγάζει υγρά, έτσι θα πρέπει να την σουρώνουμε που και που.
  • Μόλις τελειώσουμε το στρώσιμο, τοποθετούμε ένα πιάτο μέσα στην κατσαρόλα ώστε να μην ανοίξουν τα φύλλα κατά το μαγείρεμα.
  • Μαγειρεύουμε για περίπου 35-40 λεπτά, αλλά δοκιμάζουμε και ενδιάμεσα γιατί μπορεί και να είναι νωρίτερα έτοιμα.
  • Μόλις ετοιμαστούν ξεκινάμε το αυγολέμονο: χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Ξεκινάμε και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα, και προσέχουμε σε όλη την διάρκεια μην μας κόψει. Συνεχίζουμε να χτυπάμε και προσθέτουμε το χυμό λεμονιών και τους κρόκους. Μόλις γίνει ένα μίγμα προσθέτουμε 3/4 της κούπας ζωμό, ανακατεύουμε και περιχύνουμε στην κατσαρόλα.
  • Καλή σας όρεξη!

 

comments powered by Disqus
Επιμελητήριο Κυκλάδων Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Copyright © 2024 Aegean Cuisine.
Βρείτε μας και εδώ